Булминт стои зад проекта с най-новия графит в Пловдив

16 Дек 2022 14:40

 

Пловдивският производител на инвестиционни и колекционерски продукти от благородни метали Булминт остави своя отпечатък върху пейзажа на Пловдив с масивна графити-репродукция на един от колекционерските медали от сребро.

Булминт е български частен монетен двор, базиран в Пловдив, който повече от 15 години е лидер в преработката на благородни метали и изработването на колекционерски и инвестиционни продукти. Основното портфолио на компанията се състои от инвестиционни кюлчета и колекционерски и тематични медали, отсечени във висше качество, чиято стойност се състои не само в благородния метал, но и в художествения аспект на продуктите и символиката, вложена във всеки дизайн.

Това единство между изкуството и монетосеченето фирма Булминт демонстрира със своя нов проект - 11-метрови графити до подлез "Археологически" на бул. "Цар Борис III Обединител". Изображението е създадено на база дизайна на оригиналния сребърен медал "Пловдив - Древен и Вечен", част от колекция #Заедно. Емисията е емитирана в сътрудничество с „Фондация Пловдив 2019“ да представи емблематичните културно-исторически и архитектурни обекти на Пловдив, които със своята значимост са се превърнали в символи на града.

Рисунката, дело на артистите с международна известност Arsek&Erase, се разпростира на площ от повече от 96 кв. м, върху стена с височина 11.9 м и ширина 9.2 м. За графитите са използвани единствено оттенъци на черно, бяло и сиво. От лявата страна е изобразен Античният театър - най-разпознаваемия символ на града. На фокус е сцената на театъра и впечатляващо съхранените колони на издигащата се зад нея постройка, наречена скене. Зад нея се виждат скалистите склонове на Джамбаз тепе. Дясната половина от дизайна заема Хисар Капия - средновековната порта, чиито основи датират от римско време, но която през вековете е надграждана, превръщайки я в мозайка от множество епохи. Изобразена е със заобикалящите я Възрожденски къщи, някои от които са вградени в самата стена. Двете половини на дизайна са разделени от стилизиран надпис с името на града.

Целта на кампанията е да покаже лицата на Пловдив чрез неразривната връзка между история и изкуство - от древните традиции на монетосеченето по нашите земи до модерното градско изкуство на 21 век.

Пловдивчани и гости на града могат да се насладят на произведението на ул. “Патриарх Евтимий” 12, в близост до южната страна на Тунела. А на пешеходно разстояние - на ул. “Отец Паисий” 24, можете да посетите шоурума на Булминт и да видите оригиналния сребърен медал "Пловдив - Древен и Вечен", заедно с останалите колекционерски медали и продукти от инвестиционно злато и сребро, които фирмата предлага.

Main Menu