С камерен концерт започнаха културните събития за 2023-та, организирани от Генералното консулство на Турция в Пловдив

27 Ян 2023 14:19

 

С камерен концерт „Музикален диалог“ започнаха културните събития, които организира Генералното консулство на Република Турция в Пловдив през тази година. В него участваха солистите на Държавния симфоничен оркестър в Анталия доц. д-р Лейля Байрамогуларъ и доц. д-р Байрам Байрамогуларъ заедно с клавирния педагог д-р Велислава Стоянова. Триото представи Соната за пиано, обой и флейта от Георг Телеман, „Пасторал“ на Георги Златев-Черкин, „Концертино за флейта, обой и пиано“ на чешкия композитор Ян Каливода. Доц. д-р Байрам Байрамогуларъ изпълни любимите му от детските години произведения на Парашкев Хаджиев „Капричио“ и на Константин Илиев „Шега“ заедно с д-р Стоянова. Той сподели, че музикалното си образование е започнал в Шумен и Русе, а по-късно е продължил в Турция, където заедно със съпругата си Лейля живеят и работят. „Преди няколко години имах концерт в Израел и за бис реших да изпълня „Шега“ на маестро Илиев. Преди мен на сцената бе великолепната пианистка Мария Принц. Изборът на това произведение стана причина да се запозная с дъщерята на големия български диригент и композитор“, разказа доц. д-р Байрамогуларъ. Публиката бурно аплодира и великолепното изпълнението на д-р Велислава Стоянова на баладата „Сес“ и „Ахил“ от сонатата „Троя“ на Фазил Сай. В програмата на виртуозните музиканти от Турция и България бяха включени и „Три турски народни песни“ на Етхем Бей в аранжимент на Юсуф Ялчън. Авторът им ги е изпълнявал на древния струнен инструмент сантур, популярен от векове в Близкия Изток. Концертът завърши с „Рапсодия“ на Йозге Гюлбей Уста, написана специално за триото. Композицията бе обогатена от звука на турския инструмент дарбука в изпълнение на Велислав Годжунов от Симфоничния оркестър в Пазарджик и придаде специфична емоция.
Организатор на събитието бе Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. „Събираме в една платформа известни творци от България и Турция. Концертът е организиран от членовете на Българо-турския литературен клуб „Небеттепе“ със заместник-председател г-жа Шенар Бахар, които са ангажирани с културния обмен между творците. Живеем в град с активна обществена и творческа дейност и като представители на Генералното консулство се стремим да допринасяме за културния живот в Пловдив. Според нас е изключително ценно творци от двете държави да представят творчеството си на една сцена“, посочи в приветствието си генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той изрази благодарност за партньорството към сдружението на бизнесмени от двете страни „Бултиш“.
Концертът „Музикален диалог“, проведен в Първо студио на БНР – Пловдив, постави началото на културните събития, организирани под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. „Тази година се навършват 100 години от обявяването на Турция за република и консулството възнамерява да осъществи много културни и спортни проекти. На 21 февруари – Денят на майчиния език, е следващата ни инициатива“, посочи секретарят на Генералното консулство Шенар Бахар.

Main Menu