НАД 150 ДЕЦА-АРТИСТИ НА ЮБИЛЕЯ НА ДВГ „ПЕЕЩИТЕ КОТЕНЦА“

06 Ное 2023 11:46

 

Над 150 малки артисти участваха в юбилейния концерт на ДВГ „Пеещите котенца“ по повод 25-та годишнина от основаването на известната пловдивска формация. Единадесет хитове изпълниха възпитаниците на Невена Кючукова, която повече от 50 години твори песни, стихове и мюзикъли за най-малките. Четири от изпълнените песни направиха своя дебют на пловдивска сцена. За първи път бе представена най-новата песен на вокалната група - „Тротинетка“.

Заедно с талантливите вокалисти на „Пеещите котенца“ на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ излязоха техни приятели от танцови формации на 5 детски градини – „Албена“, „Вяра“, „Зора“, „Светла“, „Слънце“, както и мини състав на Мюзикхолен театър Пловдив, основан от известния пловдивски хореограф Николай Серафонов – носител на „Награда Пловдив“. Децата с много любов бяха подготвили танци по хитовете на „Пеещите котенца“, които обичат и да изпълняват в детските градини заедно с техните музикални ръководители.

Вокалистите на „Пеещите котенца“ създадоха фантастичен празник и невероятни емоции за публиката. На финала на спектакъла изпълниха три от песните, с които представиха Пловдив в Италия и спечелиха златни медали от международния арт конкурс „Magia Italiana“, oткъдето се завърнаха с 5 приза в конкуренция с повече от 400 деца от 5 държави. Малките пловдивски таланти зарадваха меломаните с блестящи изпълнения и заредиха с празнично настроение публиката в залата на Дома на културата „Борис Христов“.

Специални гости на юбилейния концерт-спектакъл на „Пеещите котенца“ бяха популярният млад изпълнител и композитор А.L.E.K.S. и фантастичните Мая и Пламен Ковачеви, известни като дует WEIL – носители на статуетка в категорията “Най-добри инструменталисти” от Лас Вегас. Те взривиха публиката със свои авторски творби. Алекс Георгиев благодари на Невена Кючукова, че го е открила за музиката, когато е бил 5-годишен и е сред първите членове на вокалната формация заедно със своя брат Виктор. Първите му признания като творец започват с „Пеещите котенца“, а сега продължава да твори авторски сингли, които не само водят класациите в БНР ТОП 20 и са номинирани от БГ Радио, но печелят любовта на меломаните. „За мен е огромна чест да бъда на юбилейния концерт на „Пеещите котенца“ и бих искал да благодаря на прекрасната г-жа Кючукова, която повярва в мен“, сподели от сцената Алекс, който изпълни „Празна стая“ и взриви публиката. Дует „Weil“ излязоха на сцената заедно с две пораснали „Пеещи котенца“ – тяхната дъщеря Николет, която учи класическа китара в НУМТИ „Добрин Петков“ и нейната приятелка и дългогодишна солистка на вокалната група Екатерина Спасова. Прекрасният квартет изпълни любимите за поколения меломани „Амадеус“ и „Стената“ с авторски аранжименти на дует „Weil“ за електрически цигулка и китара. На сцената излезе и красивата Ива Ичевска, която изпълни невероятния хит „Синева“ на Васил Найденов и разчувства меломаните. Тя благодари на Невена Кючукова за това, че поема по пътя на музиката след прослушване и я включва във вокалната група, с която печели първите си медали от участия в конкурси. Ива е възпитаник на Езиковата гимназия и вече е приета с пълна стипендия в Американския университет и въпреки че е лауреат на световни награди за постижения по математика, любовта й към музиката владее сърцето й и продължава да пее. Още един прекрасен гост – пораснало „Пеещо котенце“ спечели овациите на публиката в Дома на културата. 9-годишният Михаил Атанасов изпълни на ксилофон „Скерцо“ под акомпанимента на своята прекрасна майка Десислава Атанасова. Мишо от 4-годишен започва да пее във вокалната група. Заедно с „Пеещите котенца“ печели много престижни призове, а преди 3 години с пълен отличен е приет в НУМТИ „Добрин Петков“, специалност „ударни инструменти“ и там успехите му продължават. Той е член и на Хора на пловдивските момчета.

Създателят на ДВГ „Пеещите котенца“ Невена Кючукова благодари на всички прекрасни деца-участници и ръководители в концерта, на великолепните си колеги аранжори на песните й, на невероятните родители, баби и дядовци, които подкрепят таланта на децата и на приятелите и спонсорите, помогнали за осъществяване на детския спектакъл.

Ръководителят на „Пеещите котенца“ получи поздравителни адреси от институции, издателства, културни дейци и общественици, както и много родители. Сред тях майките на пораснали „Пеещи котенца“. Една от тях Надежда Фердинандова, чиито син Димитър е студент по авиокосмическо инженерство в Университета в Бирмингам, научен комуникатор и младежки лидер, сподели: „Двадесет и пет години ДВГ "Пеещите котенца" твори изкуство, неподвластно на времето, и продължава да вълнува малки, големи и още по-големи ценители на музиката. Песните им забавляват, усмихват, но и възпитават в любов към красотата и стремеж към съвършенство. А младите изпълнители очароват с талант, артистичност и искреност“. Тя допълва: „Имахме удоволствие да се докоснем до магията на „Пеещите котенца“ и да споделим три години от тяхната история, когато големият ни син Димитър бе част от състава в предучилищната си възраст. Там под ръководството на г-жа Кючукова и нейния екип той направи първите си стъпки на сцената и натрупа толкова ценен опит за поведение пред публика. Както той, така и Тодор, който също за кратко бе в редиците на малките певци, формираха отношение към музиката и изкуството като цяло и се научиха на труд и постоянство. Огромна благодарност към госпожа Кючукова - като професионалист и човек тя твори чудеса!“. Майката на Виктория Пенева – Силвия, която бе дългогодишен солист на вокалната група написа: „Не спирайте да откривате талантливите пеещи деца, да им давате прекрасните си песни и да ги дарявате с майчинската си обич и грижа!“. „Събитието бе вълнуващо, заредено с положителни емоции, а организацията и водещите бяха на високо ниво и ме накараха да се чувствам комфортно, специално. Впечатлена съм от таланта на композитора и текстописец Невена Кючукова, както и на аранжорите, създали детски песни, които звучат съвременно, модерно, завладяващо, емоционално…“, коментира Йоана-Криста Соколова след спектакъла. „Голяма емоция, невероятно изживяване. Невена Кючукова е велика жена, истински будител, вдъхновител! Благодаря за емоцията и за това, че докоснахте сърцата ни!“, сподели една от бабите на солистка от „Пеещите котенца“ Светлана Костова, чиято внучка се завърна със златен медал от престижния конкурс „Magia Italiana“ и впечатли международното жури с изпълнението си на песента „Странна лодка“. „Беше невероятно преживяване и емоция! Прекрасни песни, талантливи дечица и много настроение за всички! Поздравления за Невена Кючукова и целия екип“, коментира един от гостите педагогът Марияна Тушева.

През цялото време децата от публиката пееха заедно с малките изпълнители и се забавляваха. На финала на спектакъла на сцената излязоха всички изпълнители, както и пораснали „Пеещи котенца“, гости от залата и изпяха химна на вокалната група – „Мау-мяу, котенце“, любима на децата повече от 20 години и популярна сред милиони почитатели в интернет по целия свят.