Непоказвани ранни творби на Недко Солаков ще бъдат представени от Галерия SARIEV

02 Сеп 2019 11:30

Галерия SARIEV, Пловдив има удоволствието да представи самостоятелната изложба „(почти) Картини“ на автора на галерията Недко Солаков. Изложбата включва непоказвани пред публика досега живописни творби от 1977-1981 г., създадени в периода когато Солаков е студент в специалност Стенопис в Националната Художествена Академия. Всяко от тези платна е свързано с определени спомени от това време, които Солаков ще разкаже с написани на ръка истории върху стените на галерията около осемте произведения.

Текстът към изложбата е на известния български писател Георги Господинов. Текст, в чието начало писателят споделя, че "да извадиш най-ранните си картини, неподписани и непоказвани досега, е осмеляване, което малцина могат да проявят. То е като да поканиш гости в някогашната си младежка стая, която още пази тогавашния хаос и тайни. Но в това е и големият шанс за нас като публика. Недко ни се е доверил и допуснал много близо, в това твърде лично пространство на началата, преди опитността да е заличила колебанията."

Сред картините и образите им са тези, както казва Господинов, на „дремещите във влака, съсипани от умора рицари на всекидневието“, „надничащото през вратата призрачно лице на хазайката в младежката квартира“, образът на дете, което се люлее в „някаква изначална сребристо-сива празнота“, стрелбището на детството, „с което всеки от нас има своя лична история – най-често историята на мечтаното и отказаното“.

Представените ранни картини на Солаков улавят и тъгата и уязвимостта, които са се появили в неговия живот, във времето, когато ги е създавал. През изложбата бихме могли да прочетем едно различно лице на днес световно известния художник Солаков, за което може би и не подозираме.

Проправяйки път към „(почти) Картини“ Господинов споделя, че "тази изложба ни показва не само посоките, по които ще върви оттук насетне художникът, но и нещо също така важно – посоките, които ще изостави. И ще видим как Недко Солаков отива нататък, минава на други нива. Ще остане ръката, историите, състоянията, които тръгват оттук. И онова особено вълнение, че сме присъствали на нещо много лично, връщащо ни в началото на собствения ни почти живот."

Представянето на тези ранни творби на Недко Солаков е по покана на Галерия SARIEV и представлява колаборация между галерията, Недко Солаков и Георги Господинов.

Изложбата ще се състои между 6 септември и 25 октомври 2019 г. в пространството на Галерия SARIEV, Пловдив и ще бъде открита на 6 септември, 18:30 часа в присъствието на художника. Изложбата ще може да бъде разгледана в рамките на НОЩ/Пловдив 2019 (13-15 септември).

Main Menu