Откриване на документална фотоизложба „Героите на Николай Хайтов в българското кино“ и прожекция на филма „Мъжки времена“

09 Сеп 2019 12:04

На 15 септември се навършват 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Неговите разкази за хората и природата останаха в историята на българската литература. Инженер-лесовъд по професия, автор на поредица от разкази за българската история и за комуникацията между човека и природата, Николай Хайтов е и сценарист на знакови за българското кино филми.

Поредица от събития през цялата година и в цялата страна отбелязват важния юбилей. Следващата интересна проява в Пловдив е ДНЕС- на 9 септември, в 19.00 часа в ДК „Борис Христов“, фоайе, където ще бъде открита документална фотоизложба „Героите на Николай Хайтов в българското кино“, съпроводена с мултимедия от работни моменти по заснемане на филмите по сценарии на Николай Хайтов.

Документалната фотоизложба на Фондация „Памет“, направена съвместно с Българска Национална Филмотека, отразява работния процес при създаване на филмите, работата на снимачната площадка, екипите от големите творци на българското кино, които са представени в работните фотографии. Методи Андонов, Едуард Захариев, Милен Николов, Георги Дюлгеров, операторите Димо Коларов, Радослав Спасов, Ивайло Тренчев, Крум Крумов...имена на майстори в киното от голяма величина.

Изложбата е и паметен знак към всички тях – режисьори, оператори, актьори и прекрасни български актриси, сътворители на едни от най красивите филми на българското кино през ХХ век.

След откриването, в Малка конферентна зала, с вход свободен ще се състои прожекция на филма „Мъжки времена“. Началото е от 19.15 ч. Ще си припомним и приказката на писателя Хайтов от устата на неговия герой от „Мъжки времена“ - „Едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш!“
Проявата се организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

 

Main Menu