Виртуалната изложба „В памет на Георги Божилов - Слона”

13 Юни 2020 11:05

 

На 13 юни 2020 г. Георги Божилов – Слона щеше да навърши 85 години. Платната му са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови творби. 

През далечната 1967 г. Атанас Кръстев (Начо Културата) организира първата самостоятелна изложба на Георги Божилов и това поставя началото на Националните есенни изложби, които продължават и днес. През 70-тте години на 20 век абстракциите на Георги Божилов са сваляни от изложби като „деформации” и „отклонения от соцреализма”. В началото на 90-тте години френски милионер откупува цялата му изложба в столична галерия.

В творчеството си той използва най-разнообразни техники и похвати, работи в областта на кавалетната живопис, портрета, пейзажа, фигурални и абстрактни композиции, стенопис, мозайка, сграфито.

ОИ „Старинен Пловдив” като пазител на културното и историческо наследство, част от което е и разнообразното творчество на Георги Божилов, инициира поредната виртуална експозиция „В памет на Георги Божилов - Слона”, която е достъпна във Фейсбук  линк  и Инстаграм - Plovdiv Old Town /official/

Main Menu