Изложба "Завещанието" - лична колекция на писателя Христо Стоянов гостува в Пловдив

13 Окт 2020 13:59

 

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив кани почитателите и ценители на изобразителното изкуство на една много специална изложба. Под името „Завещанието“ , писателят Христо Стоянов ще покаже в града под тепетата една малка част от своята лична колекция с картини – живопис, графика и рисунки.

Идеята за изложбата в Пловдив възникна спонтанно по време на разговор между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов, които се запознаха на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град .

Откриването на експозицията ще се случи в присъствието на Христо Стоянов и многобройни гости от страната на 19 октомври 2020 г., понеделник, в 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе , ет.2.

Богатата колекция, събирана около три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година и по този повод се е състояла изложба за официалното представяне на творбите. Това е и причината изложбата да носи името „Завещанието”. Завещанието включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

В Пловдив, ценителите ще имат възможността и удоволствието да видят творби на: Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов – Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов – Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев – Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов – Течи и Стоимен Стоилов.

Дарявайки богатата колекция от картини, събирани около три десетилетия, Христо Стоянов и неговата съпруга Милена Кирова уточняват, че предпочитат думата „завещавам” пред „дарявам”, затова и официалното представяне на творбите и в Габрово и в Пловдив преминава под този надслов.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

Main Menu