Изложба „На кафе в Париж” с Лили Кючукова за 30 години Алианс Франсез в Пловдив

22 Мар 2021 15:06

През месец  март ежегодно се чества френската реч, както във Франция, така и по света. 75 държави и правителства са част от международната организация на франкофонията - 890 млн. мъже и жени, разпределени на петте континента, или 13% от населението на света говори и споделя френския език и неговите ценности. България е член на това движение от 1993 година. 

Тази година ще мине под знака на 30 годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България, а в града пристигна и първият френски Генерален представител и директор, г-н Жан-Никола Льофийол. 

Този месец е 26-тото издание на „Седмицата на Френския език” даваща възможност да се чества неговото езиково богатство. Една от основните мисии на Алианс Франсез, като международна франкофонска културно-образователна институция е да промотира френския език, правото на избор и мултилингвизма в международен мащаб”. Изданието на франкофонията 2021 минава и под знака на личностното изразяване.

Като част от празненствата са многобройните традиционно организирани конкурси за ученици и студенти като „Златното перо”, които тази година се провеждат онлайн, 14-ти световен интернет турнир по френски език „Олифран” и други онлайн олимпиади на френския език.

На 1 април, Алианс Франсез ви кани „На кафе в Париж” с Лили Кючукова. Една изложба акварел и живопис, свързана с Париж, но и с финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове. Творби на Лили Кючукова са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина – Франция, Нидерландия, Люксембург, Австрия, САЩ, Италия, Германия, Швейцария и Австралия.

Откриването е от 18,30 ч. в х-л Ландмарк, Гребна база Пловдив. Не пропускайте поканата да се насладите на това приятно събитие, което ще ви пренесе в атмосферата на парижките кафенета. 

Main Menu