Известният живописец Иван Чакъров с изложба „Лица“ за своята 50-та годишнина

02 Апр 2021 15:14

 

Пловдивският живописец Иван Чакъров отбелязва своята 50-та годишнина с ретроспективна изложба в Градската художествена галерия – Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, първи етаж. Тя ще се открие на
6 април от 17:00 до 19:00 часа при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Под заглавието „Лица“ художникът представя селекция от творби, които е създавал през различни периоди, като доминират портретите. Това са и най-скоро рисуваните от него картини – лицата на най-близките до художника хора. За творческия си метод авторът споделя:
„Живописта в най-чистия й вид винаги ме е вълнувала и продължава да ме вълнува. Винаги си представям картината, която започвам. Тя е в главата ми. В процеса на работа тя се променя малко или пък изцяло и смятам, че това е правилният начин. Вероятно проектът за композицията не трябва да бъде изяснен докрай, за да има възможност за импровизация.“
Иван Чакъров не смята, че пандемичната обстановка се е отразила на темите и сюжетите на картините му, защото те са мислени в един по-дълъг период от време. За отдавнашните си предпочитания той казва:
„Много харесвам праисторическото изкуство с великолепната живопис и пластики на животни. Може би това е причината да рисувам животни, в един не малък период от време“.
Изложбата „Лица“ ще продължи до 25 април.

Main Menu