На 14 април РИМ Пловдив открива две изложби, посветени на Георги С. Раковски

09 Апр 2021 10:28

На 14 април 2021 г. Регионален исторически музей – Пловдив ще открие две изложби, организирани в рамките на юбилейното честване на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски.

От 11.30 часа край паметника на великия възрожденец в Цар Симеоновата градина ще бъде открита изложбата „МЕЧТАТЕЛ БЕЗУМЕН, ОБРАЗ НЕВЪЗМОЖЕН“. Двадесет табла проследяват живота и делото на основателя и пръв ръководител на българското националноосвободително движение. Обърнато е внимание на времето, когато Георги Стойков Раковски учи в Цариград заедно със Сава Доброплодни, Иван Богоров и други видни сънародници. Там той овладява седем езика, но съзнателно пренебрегва благоприятните предпоставки за един успешен живот и посвещава съдбата си на освобождението на отечеството. Разказано е за пребиваването му в Марсилия, където българинът възприема идеите на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини за борба срещу чуждото потисничество, както и за заточението му в цариградския затвор. Разкрити са плановете за освобождение на България, които Георги Стойков Раковски изготвя с убеждението, че при осъществяването им трябва да участва целият народ. Показано е как издаваните от него „Горски пътник“, „Българска дневница“ и „Дунавски лебед“ достойно отстояват възгласа му: „Наша свобода от нас зависва“. Обърнато е специално внимание на Първата българска легия, която Георги Стойков Раковски замисля и организира като ядро на бъдеща освободителна армия, четническото движение, което той подпомага до края на живота си, неговата научна, книжовна, литературна и езиковедска дейност, подчинени на идеята да изтъкне древността на българския народ и да вдъхне гордост и вяра в бъдещето. В изложбата е отделено място и на паметта и почитта към великия българин.

Втората изложба ще бъде открита от 12.30 часа в експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив. Акценти са оригиналната сабя на Георги Стойков Раковски, собственост на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов и собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Посетителите ще имат възможност да разгледат и интересни експонати от фонда на Регионален исторически музей - Пловдив, сред които сандък, в който Раковски е пренасял своя багаж, лични вещи на неговия адютант Бранислав Велешки, както и лични вещи на д-р Рашко Петров – лекар в Първата българска легия

Main Menu