Изложба в Дома на културата представя емблематични места и факти за „Главната улица“ на Пловдив

06 Ное 2021 13:15

 

Изложба, представяща новия културен маршрут „Главната улица“ бе открита миналата вечер във фоайето на ет.1 на Дома на културата „Борис Христов“. Маршрутът е създаден по проект, който включва уеб приложение https://www.glavnata.eu/, книжка - каталог и изложба. Той е реализиран от фондация „Про Либрис“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г. Партньори по проекта са Сдружение „Активна подкрепа за креативност“. До всеки описан обект в изложбата и в каталога има QR код, който отвежда към официалния сайт на културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията.

Сред гостите на откриването бяха проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ - Пловдив, проф. Галина Лардева, Мимо Райчев, журналистът Пламен Асенов, Румяна Титерякова – представител на Националната асоциация на екскурзоводите в България, множество приятели и съмишленици.

„Надаявам се това събитие да прерастне в дълъг и продъжителен проект, който мисля, че ще бъде интересен за всички гости на града и ще радва всички нас – пловдивчани. Главната улица е културен, но най -вече духовен маршрут. За да се осъществи такъв проект е вложен много труд, усилия и любов и аз съм сигурен, че той ще се развива и занапред. С едно дълбоко уважение към паметта на този град!“ , каза на откриването авторът на проекта и председател на „Про Либрис“ - доц. Александър Гьошев, който е доктор в направление „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и др. Преподавател е по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Той изказа сърдечна благодарност към община Пловдив за подкрепата, към партньорите и всички, които са допринесли за реализацията на този проект.

В маршрута „Главната улица“ са обособени 5 топографски ядра: „Площад Централен“, „Голямата Главна“, Площад „Римски стадион“, „Малката Главна“ и „Пешеходният мост“. Тези ядра създават основната структура, а в тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации. На тази база е създадено уеб приложение: "Културен маршрут "Главната улица" на български и английски, с картата на маршрута и интерактивни връзки към информация за всеки от обектите, които чертаят различните исторически пластове – от античността до съвременния град.

 

Цялата информация за културен маршрут „Главната улица“ със снимки и кратки любопитни факти:

https://www.glavnata.eu/

Вижте кои са обектите:

 

ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛЕН

Военен клуб

Входът на Цар-Симеоновата градина с фонтана на Деметра

Централна поща

Хотел Тримонциум

Административна сграда на Община Пловдив и Концертна зала

Площад Централен

Доходно здание

Къщата с вазата

Античен форум на Филипопол

ГОЛЯМАТА ГЛАВНА

Клубът на гръцките политемигранти

Сградата Атлас

Хотел Молле

Централна сграда на Община Пловдив

Площад Стефан Стамболов

Кино Балкан

Драматичен театър Пловдив

Стълбището към Данов хълм

Хотел Берлин

Хотел Париж

Хотел Метропол

Кино Пикадили

Кинотеатър Екселсиор

Градска художествена галерия

Търговски дом на Орозди-Бак

Търговски дом на Ково и Сиди

 

ПЛОЩАД РИМСКИ СТАДИОН

Площад Джумаята

Аптека Братанов

Книжарница Отец Паисий

Дагорово здание

Римски стадион

 

МАЛКАТА ГЛАВНА

Узун чаршия

Джумая Джамия

Банка ДСК

Доходна сграда с магазин

Централни градски Хали

ДЕТМАГ Снежанка

Българска Народна Банка

Дом Васил Левски

 

ПЕШЕХОДНИЯТ МОСТ

Площад Аптека Марица

Комплекс от сгради към Имарет джамия

Мостът над Марица

Новотел Пловдив

 

Изложбата в Дома на културата може да бъде разгледана до 15 ноември.

Main Menu