Откриха пъстрата пролетна изложба „Цветове“ на ДПХ в зала „2019“

06 Апр 2022 14:47

 

Пъстрата пролетна изложба „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници бе открита официално вчера в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 . По традиция в началото на пролетта и навечерието на големите християнски празници Цветница и Великден, Дружеството организира обща изложба с участието на утвърдени имена и млади автори, които показват свои творби - живопис, скулптура, N форми и графика.

Тази година в пространствата на двата етажа на залата са експонирани 123 творби на 84 автори.

Изложбата откриха Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. За доброто настроение и музикалния фон на откриването се погрижи пианистът Митко Маджаров, който изпълни на роял своя авторска музика.

„Откриваме една от най-желаните изложби – пролетната! След дългата зима и ужаса, който преживяхме от продължителната пандемия, душите ни са зажаднели за мир, спокойствие и радост! Художникът търси начин да съхрани душата си, а цветовете и красотата са неговото оръжие. Виждате днес една изключително цветна зала. Изложбата е празник за Пловдив! Ще откриете посланията за вяра, надежда и любов! Това е една молитва за Възкресението, която носи успокоението на Божията любов. Благодаря на всички художници, които се включиха и пожелавам на всички здраве и творческо вдъхновение!“, каза Снежана Фурнаджиева, която благодари специално на община Пловдив за подкрепата. Изложба „Цветове“ се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града, каквато е традицията от години.

„Открихме няколко прекрасни изложби през изминалите месеци, в условията на пандемия и ограничения, и това е първата изложба без маски. Усещането за цвят в тази зала е възхитително. И ако посланието тогава беше „И след пандемията всичко ще бъде наред!“, днес залата и лицата на хората истински греят. И, да, със сигурност ще лекуваме душите си с изкуство след пандемията. Творбите представени тази вечер са повече от впечатляващи. Благодаря ви за това, което правите, а ние, отдел „Култура“ и община Пловдив ще продължаваме да ви подкрепяме“, каза на откриването Пламен Панов.

Изложбата „Цветове“ на Дружество на пловдивските художници в Зала „2019“ е с вход свободен и може да бъде разгледана до 8 май.

Main Menu