Двадесет пана с красиви фотографии разказват за съкровищата на „града на музеите и младостта“ Краков в Полша

08 Апр 2022 16:41

 

Ивона Якушко-Дудка - съветник в Посолството на Република Полша, и.д. директор на Полския културен институт в София, доц. д-р Стефан Шивачев - директор на Регионалния исторически музей в Пловдив и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив откриха снощи изложбата „Съкровищата на Краков”.
Експозицията, подредена в Музейния център за съвременна история на ул.“Ангел Букорещлиев“ 14, показва в 20 пана 90 произведения на изкуството, архитектурни паметници и обекти на нематериалното културно наследство, свързани с града. Селекцията съдържа информация в снимки и текст за значими обекти и произведения, оценени високо заради културната им стойност, а някои от тях - шедьоври.
Сред гостите на откриването бе и председателят на Общински съвет Пловдив – инж. Александър Държиков. Вечерта започна с изпълнения на Девическа хорова формация "Евмолпея" с диригент Алия Хансе и музикален съпровод Йорданка Иванова, които впечатлиха и развълнуваха публиката и гостите. След като направи своите встъпителни думи и представи гостите, домакинът доц. д-р Стефан Шивачев прочете поздравителен адрес от Кмета на Пловдив Здравко Димитров.
Изложбата бе представена от г-жа Ивона Якушко-Дудка. Експозицията е разделена на осем хронологични части: Началото (преди 989 г.), Принц и епископ (989–1257), Градът (1257–1493), Разцвет (1493–1655), Упадък (1655–1794), Духовна столица (1794–1918), Кратко столетие (1918–1989) и Eпилог (след 1989). Историята на Краков допълват още четири пана: Хълмът Вавел, Университетът, Еврейският Краков и Краковската идентичност.
Изложбата е своеобразен разказ за Краков – милионен град в сърцето на Европа, старата столица на Полша – люлка и пантеон на полските крале, важен център в Централна Европа през средновековието, град на папата и бохемата, на науката с един от най-старите университети в Европа. Град на музеите, но и на младостта – подчерта г-жа Дудка. В Краков има 26 висши учебни заведения и по тази причина при население от 767 000 души, в града живеят около 200 000 студенти. Космополитен векове наред, мултикултурен и отворен към идеи отвън, Краков остава най-полският от полските градове със съвременна метрополия, който ползва потенциала на културното си наследство. През 1978 г. той е първият европейски градски комплекс, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2000 г. Краков беше Европейска столица на културата. Г-жа Ивона Якушко-Дудка разказа и за три забележителни неща, с които Краков се гордее. Папа Йоан Павел II, който е бил епископ на града и е първият папа, който не е италианец в 450 годишната история, забележителният еврейски квартал, в който е сниман филма „Списъкът на Шиндлер“ и краковските гевречета със сол, които се правят само и единствено там.
Приветствие към организаторите и гостите отправи и заместник-кмета Пламен Панов.
„Замисляйки се какви са приликите между Краков и Пловдив, намирам толкова общи неща. Разбира се, и двата града са били Европейска столица на културата, а това означава че споделяме общи ценности. Бих искал да акцентирам на това, че имаме обща мисия по опазване на културното наследство и гордо успяваме да я защитаваме заедно и успешно. Краков е част от семейството на ЮНЕСКО, има прекрасен подземен музей на площ от почти 3 дка. Епископската базилика на Филипопол в Пловдив е световен музей на площ от 2 дка, който съвсем скоро ще стане част от ЮНЕСКО. Много са общите неща, сътрудничеството ни има богата история и аз вярвам, че след пандемичните две години, тази изложба ще е само началото на още съвместни инициативи в областта на културата. Пожелавам успех на изложбата“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.
Документалната изложба „Съкровищата на Краков” в Музейния център за съвременна история на ул.“Ангел Букорещлиев“ 14 може да бъде разгледана до 30 април.

Main Menu