Две изложби в Епископската базилика

13 Апр 2022 15:51

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" гостува в Пловдив по случай 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Международния ден на световното културно наследство, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол.

Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Изложбата „Пътешествие из живите традиции“ събира ценни кадри от страните от региона чрез пътешествие из техните живи традиции. Много от тези обичаи и практики са резултат от срещите на различни култури през далечни исторически епохи. Експозицията се състои от 18 пана, представящи нематериалното културно наследство на всяка страна членка на Регионалния център.

Официалното откриване е на 18 април 2022 г. - Международният ден на световното културно наследство, от 18 ч. в Епископската базилика на Филипопол. Ще участва Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев. Изложбата може да бъде разгледана до 18 май 2022 г. - Международният ден на музеите.

 

Половин час по-рано, в 17.30 часа, Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани в откритото пространство около Епископската базилика, където ще бъде открита фотоизложба „Епископската базилика на Филипопол“ по случай Международния ден за опазване на паметниците на културата и отбелязване на 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика.

Main Menu