Изложба в памет на Здравко Палазов

16 Окт 2023 07:13

Преди по-малко от година, само часове преди последната си изложба, ни напусна Здравко Палазов. В негова памет и в знак на признателност галерия Артистика събира в пространството си неговите приятели за обща изложба. На 18.октомври авторът щеше да отпразнува 66-тия си рожден ден. На тази дата от 18:30 ще бъде открита и изложбата. В нея ще участват Божидар Тонев, Владимир Пенев, Валентин Узунов, проф. Валери Чакалов, проф. Димитър Чолаков, проф. Димитър Рашков, Десислава Минчева, Ели Станчева, проф. Ивайло Мирчев, Николай Янакиев, Станимир Видев, Сули Сеферов, Стефан Янев, Стилиян Стоянов, Радостин Дамасков, Чавдар Петров. Заповядайте на откриването на изложбата на 18.10 от 18.30 часа в галерия Артистика (ул. Драган Цанков 20).

 

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност "Живопис" при проф. Добри Добрев. Още след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др. Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии.

Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Уилям Мередит, Ганчо Керечев, Иван Радоев, Дамян Дамянов, Любомир Левчев и др.

Здравко Палазов е един от експертите, участвали в създаването на Закона за културното наследство. Бил е директор на Художествената галерия в Смолян, като през този период дейността на галерията се характеризира с активно присъствие в културния живот на Смолян.

За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва:

 

„Има автори, които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словестна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора. (…)

Като пластическа стилистика живописта на Здравко Палазов съчетава древните традиции на Изтока, ренесансовата чистота на формата с едно модерно разбиране за строежа на композицията на нейния вътрешен живот, изразен и постигнат чрез външната форма. Това е изкуство, преминало през личната опитност, която времето е натрупвало като въпроси и отговори за онзи път, по който всички минаваме, но не всички осъзнаваме като възможност, като част от изпитанията - утре да бъдем по-добри от днес. Известна истина е, че живописта е такава, какъвто е нейният автор. Живописта на Здраво Палазов е духовно красива, пластически обаятелна и нравствено съдържателна. Поучителна без да е назидателна - живопис, родена по законите на сърцето, живопис, която живее по законите на духа, изкуство със свое време и свое пространство във вселената на духа.“