Изложби, музика и театър преди откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

10 Ян 2019 15:50

 

Ден, наситен с разнообразие от културни събития, очаква жителите и гостите на Пловдив на 11 януари. Събитията са десет на локации в централната градска част. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е с начален час 18,00.
В Регионалния етнографски музей в 17 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).
В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма Капана 2019.НАЧАЛОТО представя изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20 часа.
В Регионалния исторически музей от 18 часа се открива фотоизложбата „ Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.
Изложбата „Пловдивските художници“ ще може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив от 17,30 часа. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.
Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17,30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.
Камерният концерт „Юбилеи“ е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Той стартира в 18.00 ч., в Балабанова къща.
Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма от 19.00 ч., в Камерна зала със симултанен превод на английски.

Main Menu