В Пловдив: Изложба показа ABCs of Polish design - 100 години полски дизайн /снимки + видео/

20 Юни 2019 17:05

Не е лесно да бъдат описани 100 години от историята на полския дизайн, като се ограничим до 100 обекта. Но как да бъде представено разнообразието от области, в които дизайнът функционира?

Сред 100 проекта, включващи мебели, стъкло и порцелан, с една дума предмети, широко асоциирани с дизайна, намират място и други, не толкова очевидни неща: шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, планер, скутер и дори най-вкусното полско лакомство „Птиче мляко“ и гуменото колело Ringo – полска спортна игра. Представени са както съвременни проекти, така и такива, превърнали се в класика. Уникати, прототипи, които никога не са влезли в производство, но и много популярни предмети, използвани ежедневно от поляците през последните 100 години.

Изложбата обединява миналото и настоящето, представяйки постиженията на полския дизайн чрез постиженията на съвременната полска графика. На изложбата публиката ще може да се запознае със 100 творби на полски дизайнери, интерпретирани от 25 полски илюстратори.

Изложбата не е само 100 обекта и 100 техни художествени интерпретации, това са също така 100 истории: за дизайнерите, потребностите, мечтите, възможностите и ограниченията. Представянето на проектите в хронологичен ред подчертава, че в столетната история на полския дизайн някои материали, теми и форми се завръщат, но всеки път с нов облик.

 

Постиженията на съвременната полска графика и традициите на полската илюстративна школа последните 100 години ще могат да се видят за пръв път в България в изложба. „АБВ на полския дизайн“ ще бъде открита на 21 юни от 18.00 часа в СКЛАД, като акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Изложбата се състои от 100 предмета, 100 изображения и 100 разказа на 25 съвременни полски дизайнери. Посвещава се на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша. Организирана е съвместно между Полски институт, София, Институт „Адам Мицкевич“ във Варшава и Фондация „Пловдив 2019“. Групата от представените визуални артисти в изложбата включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и от по-младото и средното поколение, отличени с награди по цял свят. Голяма част от артистите са художници на детски книги.

Куратор на изложбата е полската журналистка и интериорен обучител Ева Соларж. Тя подрежда експонатите в хронологичен ред, който показва как определени теми и форми се появяват неизменно в хода на стогодишния период от историята на полския дизайн. Експозицията е насочена към широка публика, включително и към най-младите. Тя ще остане в Пловдив отворена за посетители до 28 юли.

Проектът се организира от Института „Адам Мицкевич“, под името Culture.pl, като част от програмата за популяризиране на полския #дизайн в света и е част от международната културна програма, съпътстваща празненствата по повод стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

Изложбата продължава до 28 юли 2019 г.

Main Menu