Защо в МК саботират Пловдив като eвростолица на културата - 2019?

17 Авг 2019 17:30

Защо и по чие нареждане Министерство на културата наложи пълен информационен бойкот на събитията в рамките на Европейска столица на културата - Пловдив 2019, питат от сдружение „Кинопамет“.

Пълен бойкот и информационно затъмнение е наложило Министерство на културата /МК/ на всички арт прояви в рамките на домакинството на гр. Пловдив като „Европейска столица на културата – 2019“, става ясно от бърз преглед на английската версия на уебсайта на културното ведомство, алармират от сдружение „Кинопамет“. Англоезичната версия на официалния сайт на Министерство на културата е „заспала“ трайно на датата 22 юни 2017 година /!/, като именно тогава в раздел „Новини“ е качена „най-новата“ и последна засега информация, а тя е съобщение със снимков материал за среща на министър Боил Банов в Париж с тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отбелязват от гражданското сдружение. От въпросната среща на министър Банов с г-жа Бокова са изминали вече 2 години и 2 месеца, но чиновниците в МК за целия този период така и не са сметнали за необходимо да качат след нея нещо по-актуално и малко по-свежо на англоезичната версия на сайта на институцията, уточняват от „Кинопамет“. По тази причина днес и със свещ да я търсите, на сайта на Министерство на културата в английската му версия няма да намерите нито един ред и за богатата програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019, а това е истинско безобразие, тъй като десетки хиляди чуждестранни туристи с афинитет и интереси към изкуството и културното ни наследство вероятно биха се опитали да потърсят и намерят най-напред именно там конкретна и полезна информация за проявите, организирани в рамките на домакинството на град Пловдив на този така престижен форум с цел да изберат най-подходящия момент, за да посетят страната ни, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Плътната информационна завеса, спусната над събитията в рамките на „Пловдив – 2019“ от пресслужбата на министър Боил Банов със скандалното спиране на поддръжката и на обновлението на английската версия на уебсайта на МК, руши обаче имиджа на страната ни като привлекателна дестинация за културен туризъм, тя е и сериозна обида за всички творци, артисти, куратори и доброволци, работещи неуморно за каузата на Пловдив като „Европейска столица на културата“, защото неглижира техните усилия и всеотдайност, заявяват от „Кинопамет“. Целта на инициативата „Европейска столица на културата“ е да подчертае богатството и значението на културното многообразие, да съживи имиджа на градовете - домакини и да подпомогне тяхното развитие, да облагороди градската среда, да привлече инвестиции в туризма и в културата в дългосрочен план, напомнят от сдружение „Кинопамет“. Уви, на чиновниците в нашето културно министерство очевидно им е напълно безразлично случващото се през последните месеци в избрания за „Европейска столица на културата“ български град и те буквално не си мърдат и пръста, за да популяризират интересната и разнообразна арт програма на „Пловдив – 2019“, коментират с огорчение от сдружение „Кинопамет“.

Оше по-срамно и скандално е, че на официалния уебсайт на Министерство на културата до днес няма нито дума и за откриването на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, където страната ни се представи със свой павилион, финансиран от българските данъкоплатци с половин милион лева, допълват от „Кинопамет“. Както стана обаче известно от медийни публикации и разследвания, за официалното откриване на Венецианското биенале тази пролет бяха служебно командировани голяма група чиновници от МК, в това число и служителките от Пресцентъра на министър Боил Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха честта да прелетят до града на гондолите с възможно най-скъпи самолетни билети, както и да нощуват в едни от най-луксозните тамошни хотели, но така и не публикуваха абсолютно нищо за въпросното знаково събитие на официалния сайт на Министерство на културата – както в българската, така и в английската му версия, подчертават от гражданско сдружение „Кинопамет“.

На снимката: скрийншот от спящата дълбок зимен сън англоезична версия на уебсайта на Министерство на културата с последната по време качена там информация от месец юни 2017 година

 

Main Menu