Два хора създават „Мост от гласове между Пловдив и Истанбул“

16 Сеп 2019 17:23

В Пловдив – Европейската столица на културата през 2019, от 22 до 24 септември ще гостува студентски смесен хор „Гласът на цивилизациите“ от Факултета по изкуства при Университета Бахчешекир – Истанбул, един от тройката на водещите университети в Република Турция. В него се обучават 22 300 студенти в осем факултета, 4 института и 2300 чужди студенти от 94 страни.
Хорът е основан през 2012 г. и ще пристигне в Пловдив по покана на Девическа хорова формация „Евмолпея“ и на Технически университет София – филиал Пловдив.

Съвместни концерти на двата хора ще бъдат изнесени на 23 септември от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“ и на 24 септември от 10.00ч. при откриване на новата академична учебна година на Техническия университет. Инициативата е посветена на двата побратимени града, удостоени с титлата „Европейска столица на културата“ и се реализира с подкрепата на Дирекция „Социална политика“ на Община Пловдив в партньорство с ПУ „П. Хилендарски“. Провежда се под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и със съдействието на Дружеството на българо- турските бизнесмени „Бултиш“ .

Репертоарът на „Гласът на цивилизациите“ включва народни песни на много езици, както в оригинална, така и в полифонична форма от географските ширини на Анадола, Балканите, Близкия изток и Кавказ. Художествен директор на хора е известният акордеонист Муарммер Кетенджоглу, а диригент е Йоджал Йоджалан.

С възможностите на директния израз на музиката, хорът възприема за свой принцип да показва човешката любов като позиция и да допринася за дружбата без разделяне, на първо място на своите почитатели, а след това и на студентите хористи.

Чрез своята богата творческа дейност университетът „Бахчешехир“ иска да прокламира своето послание за мир, международна солидарност и културно многообразие.
Съвместната изява на двата хора е пример за работещ механизъм на сътрудничество в контекста на културните столица на Европа – Пловдив през 2019г. и Истанбул през 2010г. и представлява стъпка за изграждане на още по-задълбочени културни взаимоотношения с нашите съседи.

Main Menu