Пловдив 2019: Топ културни експерти от международното жури пристигат в Пловдив

18 Ное 2019 12:12

В края на най-специалната година за Пловдив в града пристигат международни културни експерти от 10 страни в Европа, за да обсъждат критериите за успех и оценка на инициативата „Европейска столица на културата“ в международен план. Тема на срещата, организирана съвместно от Фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България, е „Поглед назад с мисъл напред“

За събитието на 22 и 23 ноември в Пловдив пристигат Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015, Д-р Улрих Фукс, член на журито на Европейската комисия, което изпълняваше мониторинга на Пловдив, и артистичен директор на Марсилия-Прованс 2013, Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Риека 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

В конферентната зала на новото изложбено пространство „2019“ ще се проведат серия от публични срещи и презентации, на които ще се изложи експертната позиция върху мащабния европейски проект. Основни теми са критериите за оценка на успеха, предизвикателствата към столиците на културата в Югоизточна Европа, международните взаимодействия и проекти, включването на гражданите и комуникацията на проекта.

Международната среща е само първа стъпка в дебата за постигнатите резултати и наследството на инициативата „Европейска столица на културата“ – тема, която ще бъде актуална не само днес, но и тепърва ще придобива все по-голямо значение в следващите години.

Форумът има и затворена работна част, резултатите от която ще бъдат представени отново пред публика. Представители на културния сектор и медиите са поканени да присъстват и да зададат своите въпроси, както и да участват в дискусия.

Подробна програма на срещата може да се намери тук.

 

Main Menu