Пловдив 2019: Промяна правила за кандидатстване Кризисен фонд

15 Апр 2020 18:16

Фондация „Пловдив 2019“ и отдел „Култура“ на община Пловдив започват преработка на правилата по обявения по-рано Кризисен фонд за подкрепа независими артисти в Пловдив за получаване на безвъзмездна финансова помощ от 1000 лв. Преработката се въвежда след поредица от изказани мнения и несъгласия на представители на творческите гилдии в града. Работна група с експерти от двете страни ще улесни максимално правилата за кандидатстване, при които ще бъдат разпределени 100 хил. лв. и артистите ще могат да покрият част от свои основни режийни нужди.
Кандидатстването ще започне следващата седмица, след Великден, след като цялата преработена информация бъде качена на сайта на „Пловдив 2019“ за обсъждане, допълнения и предложения в срок от няколко дни, след което обобщена ще бъде подложена отново на гласуване от Управителния съвет.
„Кризисният фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци е добра инициатива с изключително социална насоченост. Вярвам, че сега е момента, заедно да преминем през това изпитание, в което всички концертни зали, театри, изложбени пространства и места за култура са затворени за дълъг период. Усилията ни са свързани с това да реагираме бързо, навреме и да окажем помощта в точния момент“, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.
Комисията, която ще оценява внесените заявления е предложена вече за гласуване пред УС. В състава ѝ са включени 7 човека, в т.ч.: един юрист, един счетоводител и един представител на отдел „Култура“. Председател ще е Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор на НГСЕИ , художник и общественик, Валери Кьорленски от Драматичен театър Пловдив, актьор и администратор с опит, Стоян Терзиев – поет, писател, дългогодишен журналист в Радио Пловдив с ресор „Култура“ и Нели Попова – Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков“.