Откриха Националните есенни изложби в Стария град

02 Сеп 2021 15:19

 

Многобройна публика от творци, приятели, колеги и много почитатели изпълни двора на Балабановата къща в Стария град на 1 септември за официалното откриване на Националните есенни изложби 2021 . Те се провеждат през целия месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство (Градска художествена галерия) в Старинен Пловдив и са едно от първите събития от Есенния салон на изкуствата в Пловдив, част от Културния календар на града. Темата на проекта тази година е „Прагове и белези“, а куратор за 9-та година е проф. Галина Лардева.

Приветствие към участниците и публиката отправиха проф. Галина Лардева, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, а от името на групата автори, участници в изданието през 2021 г. – Светлозар Бенчев.

Пламен Панов отбеляза че Националните есенни изложби са формат без аналог в България. Той не скри вълнението си, че въпреки трудната година, отново в пандемични условия, изложбите отново са факт и благодари на куратора проф. д-р Галина Лардева за усилията, вдъхновението и труда, които полага, така че в общата рамка на цялостен кураторски проект на практика се показват едновременно девет самостоятелни изложби.

„Първата дума, която възникна в съзнанието ми, мислейки за „Прагове и белези“ е „симбиоза“. За абсолютната симбиоза, която Националните есенни изложби са постигнали с културата на нашия град. А Старият град е мястото, което задължително трябва да прекосиш като „праг“, когато идваш в Пловдив и което носи „белезите“, от най-явните, когато говорим за нашия град“, каза заместник –кметът.

Той припомни историята на традицията, в която са се превърнали изложбите.

„Какво щяха да са днешните есенни изложби, ако не бяха хората, поставили началото през 1967 г. с изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. През годините в „есенните изложби“ са били представени едни от най- известните български творци, в това число големи пловдивски имена като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов - Слона и много други. Към тях се присъединиха и младите таланти на България. Вярвам, че и днес продължаваме да съхраняваме неповторимия дух на изложбите“, каза още заместник-кметът.

Пламен Панов поздрави присъстващите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, и от свое име и отправи благодарности и към екипа на отдел „Култура“ на Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ за логистичната помощ и подкрепа на изложбите.

Музикален домакин на събитието бе малкия състав на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист прекрасната Едит Унджиян. Сред гостите на събитието бяха още кметът на район Централен Георги Стаменов, неговия заместник – Фиданка Кацарева, главният изпълнителен директор на КЦМ Румен Цонев, медии и много гости от страната. В „Прагове и белези“ - Национални есенни изложби Пловдив 2021 участват:

БАЛАБАНОВА КЪЩА

Светозар Бенчев – живопис, обекти/ Дълбока зала

Явора Петрова – живопис, рисунка/ Сводеста зала

Димитър Христович – живопис, видео/ Първи етаж

Ангел Гешев – живопис/ Двор

 

КЪЩА ХИНДЛИЯН

Лиляна Караджова – фотография / Веранда

Мирослав Живков – фотография/ Мааза

Венцислав Шишков – графика / Двор

 

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО

Нора Ампова – живопис/ Зала

Даниел Мирчев-Дъна – скулптура/ Двор

Main Menu