Седмицата на традиционните занаяти

28 Юни 2022 15:45

Във възрожденския двор на Регионалния етнографски музей в Пловдив с музикална програма, приветствия, многобройни гости и туристи, днес започна ХІV-то издание на „Седмицата на традиционните занаяти“. След двугодишно прекъсване поради пандемията, в 14-тото издание от 27 юни до 3 юли, акцентът е поставен върху преливането или играта на цветовете, което ще бъди илюстрирано чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.
Както винаги в двора на Куюмджиевата къща са представени много и различни занаяти, за да се види не само труда, но и хората, които, въпреки трудностите, продължават да работят и да носят духа на традициите. Посетителите могат да усетят тази магия, която майсторите превръщат в уникални произведения, а самите занаятчии - в творци. Във всеки от дните през „Седмицата на традиционните занаяти“ майсторите ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, ще предлагат на купувачите своите ръчно изработени изделия. На 29-ти юни ще бъде отпразнуван Петровден. По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионалния етнографски музей.
Както в деня на откриването, така и през останалото време, гостите ще се насладят на изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с художествен ръководител Венцислава Еленска. По повод Седмицата е изработен и красив каталог с информация и снимки на майсторите и занаятите.
14-тата „Седмица на традиционните занаяти“ откриха с приветствия доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ, майстор Кирил Коликов, Грозделина Георгиева – уредник в музея и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.
„Радвам се, че в Седмицата на занаятите, която започна през 2007 г., имаме едно твърдо ядро майстори, които са постоянни всяка година и непрекъснато се увеличават като брой. Но по-щастлив съм от факта, че те не са просто утвърдени занаятчии, те са наши истински приятели. Пожелавам на всички майстори добре дошли, да имат „кяр и берекет“, много настроение и удовлетворение“, каза директорът на музея Ангел Янков.
„Щастлив съм да видя толкова много и усмихнати хора днес. Много бих искал да кажа нещо и за добавената стойност на това събитие. Защото усилията, които полагаме – община, пловдивските музеи и ОИ „Старинен Пловдив“ спомагат за това занаятчийството в Пловдив да бъде живо и да продължава да съществува. Това събитие и панаирите на занаятите, които правим два пъти годишно не са фойерверки. Те са истинска инвестиция в бъдещето, защото „Седмицата на традиционните занаяти“ не само привлича туристи и носи добро настроение, но е и място, в което десетки деца се обучават на занаяти. А майсторите успяват да запалят пламъка в техните очи и любовта към традициите. Седмицата, панаирите, Улицата на занаятите в Стария град са едно от нещата, които правят Пловдив толкова специален град!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Вижте какво предстои в следващите дни:

29.06.2022 г. (сряда)
9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, обучение, базар
11.00 ч. Представяне на занятието писане на яйца и майстор Светла Ракшиева
Изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с художествен ръководител Венцислава Еленска
12.00 ч. Възстановка на Петровденски обичаи

30.06.2022 г. (четвъртък)
9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, обучение, базар
11.00 ч. Представяне на занаята стъклодухане и майстор Иван Станев
Изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с художествен ръководител Венцислава Еленска

01.07.2022 г. (петък)
9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, обучение, базар
11.00 ч. Представяне на занаята плъстене и майстор Спаска Георгакева

02.07.2022 г. (събота)
9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, обучение, базар

03.07.2022 г. (неделя)
9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, обучение, базар

Main Menu