Сексът, женският оргазъм и откриха ли учените причината за него

04 Окт 2019 12:39

 

От години учените спорят по въпроса какъв е точно смисълът на женския оргазъм. При мъжете е ясно - финалът е свързан с еякулацията, а оттам - и с възпроизвеждането.

Но щом една жена може да забременее, без да стигне до този момент, явно има друга причина за него, освен да доставя удоволствие на дамите.

Учените от Университета в Йелс проведоха пореден експеримент с цел да установят каква е тя. В него използват зайци, защото при тях, както и при котките, поровете и камилите, овулацията на женските индивиди се случва по време на самия полов акт.

Не е доказано дали по време на оргазъм те изпитват удоволствие, но има пряка връзка между него и броя яйцеклетки, които се отделят и могат да се оплодят. Учените са на мнение, че животните, които разчитат на тази функция на оргазма, имат и клитор, защото той подпомага достигането до него.

А изследователите смятат, че преди векове ситуацията е била подобна и при жените - оргазмът е служел като средство за предизвикване на овулация.

В този случаи големият финал на сексуалния акт е бил от съществено значение за продължаване на популацията, защото благодарение на него се отделя яйцеклетка, която се опложда.

Както знаем, днес ситуацията е доста по-различна и това се дължи на естествената еволюция на човешкия организъм. Така учените заключват, че оргазмът е механизъм, който съществува при редица живи същества, ни при някои от тях (като жените) е загубил своята основна функция, пише Daily Mail.

Според предишни изследвания, еволюционните промени в мъжкия организъм очакват влияние и на оргазмите при силния пол, които стават все по-трудно достижими.

Но докато при дамите тази липса води по-скоро до неудовлетвореност, то при господата е пряко свързана със създаването на поколение. /lifestyle.bg

Main Menu