Семейството, в което се отглеждат децата, влияе върху риска от депресия

30 Апр 2020 20:01

Обкръжаващата среда на децата влияе значително върху рисковете да развият депресия като възрастни, съобщи електронното издание Медикъл експрес, цитирано от БТА.

 

То представя изводите от изследване, публикувано в изданието на Американската асоциация на психиатрите.

Авторите анализирали здравните досиета на 666 деца в Швеция на поне един биологичен родител с депресия, които били отгледани или от биологичните си родители, или от осиновители. В повечето случаи при осиновените деца рискът бил по-малък, но независимо от това децата с родители с епизоди на тежка депресия били по-податливи на това състояние като възрастни.

Автори на изследването са Кенет Кендлър от университета в Ричмънд, щата Вирджиния, и Кристина Сундквист от университета Лунд в Малмьо. Те подчертават, че в Швеция изборът на семействата, които осиновяват деца, е много прецизен, за да се гарантира, че ще се намери най-подходящата, подкрепяща и стимулираща среда за децата.

В групата имало деца, които са полубратя и полусестри. Независимо от това учените установили, че при всички изследвани защитният ефект от осиновяването изчезвал, когато един от осиновителите или някой от братята или сестрите страдал от депресия.

Авторите заключават, че резултатите от проучването им "подкрепят доказателствата, че висококачествената обкръжаваща среда може чувствително да намали случаите на тежка депресия при хора с висок наследствен риск".

Main Menu