Юпитер и Сатурн ще образуват „звезда“ на 21 декември

20 Дек 2020 08:54

Планетите Юпитер и Сатурн ще се подредят и ще образуват „велика планетарна връзка“ или „коледна звезда“ на 21 декември 2020 г. Това явление не се е случвало на небето от Средновековието, съобщава РТС.

Тази година астрономите и всички любители на звездното небе ще имат възможността да видят „коледната целувка“ или „коледната звезда“, когато Юпитер и Сатурн се подредят в събитие, наречено „великата връзка“. Това явление в небето се появява след 800-годишно прекъсване.

На 21 декември планетите ще изглеждат като една ярка звезда, разположена около 12-ата и 29-ата орбита на Юпитер и Сатурн. Последната им голяма дата беше през май 2000 г., но тя беше слабо видима в небето.

Големият съвпад от 1623 г. (Галилео Галилей все още е бил жив) също е било трудно да се забележи, защото цялото събитие е било близо до Слънцето и е можело да се загуби в отражението на слънцето.

„Ще трябва да се върнете до преди зазоряване на 4 март 1226 г., за да видите по-тясно подреждане между тези обекти, видими в нощното небе“, казва астрономът Патрик Хартиган от университета „Рик“ в Тексас.

Астрономите се чудят дали събитието, което е непосредствено преди Коледа, е свързано с Витлеемската звезда, която води тримата мъдреци до родното място на Исус Христос.

Както обяснява Британската енциклопедия, има няколко връзки „в рамките на 10 години от хронологичната точка, която сега се приема за начало на християнската ера.“ Една от тях е съвпадът на Юпитер и Сатурн. Звездата на Витлеем можеше да бъде Венера и Юпитер.

"На наблюдателите във Вавилон изглеждаше, че звездите се топят точно преди залез слънце в посока Витлеем на запад".

Как може да се види небесно явление?

През 2020 г. небесният феномен ще бъде видим от всяка точка на Земята, но условията ще бъдат най-добрите близо до Екватора, според Хартиган. Коледна „целувка“ ще се появи ниско в западното небе около час след залез слънце.

НАСА посочва, че „две гигантски планети ще се появят на разстояние само една десета от градуса „това е приблизително дебелината на една монета, която е наблизо“.

За да видите това необичайно явление в небето, имате нужда от ясно небе и наблюдателна точка, от която можете да видите хоризонта, който не е закрит от сгради и дървета.

Юпитер е по-голяма планета и тези с много добро зрение или бинокъл ще могат да го различат от Сатурн. За други планетите ще се появят като една звезда.

Планетите са склонни да блестят или да трептят, което е по-малко видимо от звездите, така че може да ви помогне да разграничите планетите.

Това явление причинява ли астрологичен „хаос“ или магия, може ли „сблъсъкът“ на тези планети да загатва за нашето бъдеще?

Според астролога Сюзън Милър „Голямата конюнкция ще засегне изкуството, музиката, театъра, литературата, развлеченията, модата, храната, математиката, науката, политиката през следващите 20 години ... С други думи, това ще повлияе положително на всички“, подчертава Сюзън Милър.

Всеки, който пропусне този астрономически феномен, ще има нов шанс през 2080 година. След това няма да има втори шанс до 2400.

Източник: БГНЕС

Main Menu