Журналистът на bTV Мария Цънцарова спечели голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората “ 2021

17 Дек 2021 10:29

Топ разследващият журналист и водещ на неделното издание на „Тази събота и неделя“ Мария Цънцарова бе отличена с голямата награда на един от най-престижните журналистически конкурси у нас - „Валя Крушкина – журналистика за хората “ 2021. Тя заслужи най-високото признание на журито сред 130 материала на 66 журналисти за поредицата си от разследвания „Дарения между парите и надеждата" за дарителската платформа HelpKarma.
Сред отличените тази година бяха и двама видео-журналисти на bTV – Иван Филчев за филма „Войната за свещената земя“ и Борис Пинтев за филма „Плочата на Битоля“, които получиха грамоти за 2-ро и 3-то място в категорията „Снимащ журналист“.
В края на 2020 г. поредицата от материали на Мария Цънцарова „Дарения между парите и надеждата" повдигна сериозни въпроси и разобличи редица нередности около разпределението на средствата и дейността на платформата за събиране на дарения HelpKarma. Материалите й, излъчени в bTV Репортерите, предизвикаха не само силен обществен отзвук, но и редица проверки от отговорните институции. Вижте още за хода на разследването година по-късно.
Голямата награда на Фонд „Валя Крушкина“ за качествена журналистика е втора за Мария Цънцарова и идва само два месеца след като водещата бе отличена за „Жена на годината“ в друг престижен конкурс: „Приемам наградата „Валя Крушкина“ като една от най-ценните, които през последните години отличават журналистическата работа. На първо място, защото в журито са едни от най-уважаваните наши колеги. От друга страна, за мен е чест да бъда част от общността на журналистите, които са носители на наградата през годините“, сподели Мария след получаването на наградата си.
Мария Цънцарова е част от екипа на bTV от 2013. Името й се нарежда сред най-добрите разследващи и политически журналисти у нас. През годините се наложи като силен водещ на актуални предавания в ефира на bTV и открои таланта си като автор и водещ на поредицата "На 180 градуса" в предаването "120 минути". Носител е на множество отличия, сред които награда от фондация „Радостина Константинова” (2013), отличие от фонд „Валя Крушкина” (2014), приза на НБУ „Журналист на годината” (2014), награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" (2020), признанието от СБЖ за най-добър "Млад журналист" (2020), както и отличието „Журналист на годината“ на БХК (2020). В тежката за целия свят 2020 година екипът на bTV Новините също избра за "Репортер на годината" Мария Цънцарова в традиционния си конкурс.
От настоящия есенен телевизионен сезон Мария Цънцарова е в нова роля - като една от водещите на неделното издание на „Тази събота и неделя“.

Main Menu