С какви предизвикателства се сблъскват фирмите, когато търсят служители

30 Мар 2022 17:02
 
 
Набирането на персонал в днешно време е истинско предизвикателство. То става все по-голямо с по-ограничените екипи и бюджети - но със същите очаквани резултати. Ще ви представим някои от най-често срещаните предизвикателства при набирането на персонал, с които може да се сблъскате. 
 
В аванс, ще ви кажем, че има начин да си спестите всички трудности, които сме описали по-долу, ако просто намерите и се доверите на агенция, предлагаща услуги за набиране на персонал
 
 
Привличане на подходящи кандидати
 
Ако някога сте се опитвали да откриете подходящия кандидат сред група от неквалифицирани кандидати, знаете, че възможностите ви са ограничени. Ще трябва да се за служител, който можете да намерите в момента, но по всяка вероятност това няма да бъде най-подходящия за работата кандидат. От това могат да последват и негативни последици, тъй като скоро може отново да търсите ново попълнение в екипа, което да вземете тази вече вакантна позиция. За всеки собственик на бизнес това означава влагане на допълнителни ресурси, време и пари.  
 
 
Ангажиране на квалифицирани кандидати
 
С добрите кандидати често се свързват редовно специалисти по подбор на персонал, което затруднява търсенето ви. Освен това, кандидатите с трудни за намиране умения, често разглеждат няколко предложения за работа едновременно. Трябва да положите допълнителни усилия, за да убедите тези кандидати да изберат вашата компания пред конкурентите ви.
 
Бързо наемане
 
Отделите за подбор на персонал във фирмата ви искат да наемат служители възможно най-бързо, тъй като незаетите позиции струват пари и забавят работата. Въпреки това, в зависимост от индустрията, наемането на служители може да отнеме няколко месеца, което оказва натиск върху специалистите по подбор на персонал и затруднява работата им. Процесът на наемане може да се окаже твърде дълъг или отделът ви по подбор да се затрудни да постигне консенсус, в резултат на което най-добрите кандидати намират работа другаде.
 
Набиране на персонал въз основа на данни
 
Компаниите могат да използват данни и показатели за набиране на персонал, за да подобряват постоянно процеса  и да вземат по-информирани решения. Но събирането и обработката на данни може да е трудна задача. Електронните таблици са един от начините за проследяване на данните за набиране на персонал, но те изискват ръчна работа, предразполагат към човешки грешки - и не са съвместими с изискванията. Това затруднява точното проследяване на данните и тенденциите. 
 
Изграждане на силна работодателска марка
 
Добрата работодателска марка и авторитетно име ви помагат да привлечете и ангажирате по-добри кандидати. Компаниите, които инвестират в изграждането на работодателска марка, имат три пъти по-голяма вероятност да наемат квалифицирани служители. И все пак, това е сложен процес, който включва всичко - от осигуряването на положителен опит за кандидатите до популяризирането на вашата компания в социалните медии. Това е непрекъснато, колективно усилие, което изисква да излезете от обичайните си задължения, а трябва  и да си осигурите подкрепа от страна на колегите си, което не винаги е лесно.
 
Отношение към кандидатите
 
Начинът, по който се отнасяте към кандидатите по време на процеса на наемане, отразява начина, по който ще се отнасяте към тях след наемането. Ако те са добили лоши първоначални  впечатления, вероятността да приемат е по-малка. Обратно, положителните впечатления на кандидатите може да подобрят вашият работодателски авторитет и да насърчи добрите кандидати да кандидатстват и да приемат вашите предложения за работа.
 
Създаване на ефективен процес на набиране на персонал
 
Екипът ви по набиране на персонал трябва да комуникира бързо, да оценява кандидатите лесно и да знае какво се случва на всяка стъпка от пътя. Специалистите по подбор на персонал са натоварени със задачата да координират цялата тази комуникация и това не винаги е лесно. Особено ако отношенията на служителите по подбор на персонал с мениджърите  са обтегнати. Освен това административните задачи (като например планирането на интервюта) често отнемат ценно време, което специалистите по набиране на персонал биха могли да използват за координиране на процеса на наемане.
 
Ако всичко изброено до тук вече ви се струва прекалено трудоемко, както загатнахме и в началото, можете да го избегнете, като поверите задачата с подбор на персонал на професионална агенция, която ще го свърши вместо вас. Цялостното решение на вашите трудности по отношение на намиране на идеалните специалисти за вашата компания, ще намерите на този сайт.

Main Menu