За мотокроса

04 Апр 2022 16:07
 
 
Мотокросът е състезателен спорт, при който участниците карат мотори по пресечен терен. Състезателните трасета са дълги до 5 км. и включват множество предизвикателства и трудности за състезателите
 
Ако желаете  да практикувате мотокрос , трябва да знаете какво точно означава това и пред какви изпитания ще бъдете изправени. 
 
В мотокроса участниците се състезават с мотоциклети и се движат по трасета с различни видове терен . Ако някой може да кара мотоциклет по нормалните пътища, това не означава, че той може да кара и мотокрос мотор. Въпреки това опитът с карането на мотор доста може да улесни стартирането в мотокроса .
Но да се качите на мотоциклет за разходка из града не означава, че може да участвате в състезание тъй, като там е необходимо много повече, както като усилие, така и като подготовка.
 
Мотокросът е вторият най-натоварващ физически спорт в света, така че изисква много физическа и умствена подготовка.
Дори на  закрито, трасето може да бъде сложно, а условията на пистата непрекъснато се променят
.
Ето няколко фактора, които могат да повлияят на условията на състезание по мотокрос:
 
 
Продължителност на състезанието
 
Няма две еднакви писти за мотокрос , но те трябва да следват някои стандарти. Международните състезания трябва да използват трасета с дължина от 1,5 до 5 километра.
 
По голямата част от състезанията отнемат по-малко от 40 минути за всяка серия 
 
Като цяло състезанието по мотокрос ще отнеме по-малко от два часа, за да завърши. 
 
Ширината на трасето също може да варира, но обикновено е достатъчно широко, за да побере няколко състезателя едновременно. Въпреки това, пистата е достатъчно тясна, за да направи завоите трудни .
 
Особености на мотокроса
 
Завои
 
Всяко трасе за мотокрос има уникални завои.. Завоите могат да направят трасето по-трудно и това изисква от състезателите да предвидят следващите си стъпки;
 
Хълмове
 
Друга обща характеристика на състезанието по мотокрос са хълмовете и подобно на завоите, хълмовете са различни и уникални за всяко трасе. Те не само ще варират в зависимост от трасето, но можете да очаквате, както участъци със стръмно спускане, така стръмно изкачване.. Трябва да можете да преодолявате и двата варианта;
 
Скокове
 
Разбира се, скокове и скачането са основен аспект на карането и състезанията по мотокрос. Всяко състезание ще бъде изпълнено с много различни стилови скокове, вариращи от двойни и дори тройни скокове;
 
Кални терени
 
Можете също да очаквате да се сблъскате с мокри и кални петна на пистата за мотокрос. Всяко количество кал и мокри петна може да направи нещата по-опасни .
 
Някои писти дори поливат пистата между мотото , 
Повечето състезания по мотокрос се провеждат при дъжд или блясък и се очаква от състезателите да се състезават в най-мътните условия.
 
 
Мотокрос екипировката
 
Една от най - отличителните черти на мотокрос състезанията е това, което участниците носят. Поради неравния терен и по-голямата вероятност от падане, трябва да носите защитна екипировка.Трябва да защитите тялото си от главата до петите.
 
 
Какво включва мотокрос екипировката
 
Каска за мотокрос
 
 
Трябва да се вземете специфична каска, която може да защити цялата ви глава и лице.
Подходящата каска се нуждае от добра вентилационна система , за да не ви е прекалено горещо . Освен това трябва да приляга плътно , за да не се люлее, докато карате по неравен терен и скачате. И накрая, плътното прилягане допълнително ще предпази главата ви в случай на удар.
Качествената каска е най -важната бариера между вас и сериозните мозъчни травми.  Сътресенията са реална опасност и е необходима висококачествена каска, която е поне DOT одобрена.  Инвестирането във висококачествени предпазни средства предварително ще спести пари от болнични сметки .
 
 
Очила за мотокрос
 
Очилата за мотокрос ще предпазят очите ви и частта от лицето ви, която каската не покрива. Трябва да поставите каишката на очилата около каската си, така че очилата да не се движат, не забравяйте да поставите тази лента на очилата направо върху каската.
По-важното е да се уверите, че носите правилните очила за условията на каране . Ако се състезавате или карате в група, ще получите гъстота или ка , покриваща лещата на очилата.
 
 
Джърси блузи и брич панталони за мотокрос
 
Изработени са от високоустойчиви материали, така че да издържат на високи натоварвания и триене. Важно е джърсито и бричовете да са широки, за да ви бъде удобно и да се чувствате свободно, когато преодолявате трудностите по терените и се налагат резки и бързи движения..
 
 
Ботуши за мотокрос.
 
Мотокрос ботушите са по-високи за разлика от обикновените мото ботуши и са също толкова важни, колкото и мотокрос каските. Те осигуряват защита на стъпалата, глезените, пищялите и прасците. Когато става въпрос за мотокрос, краката ви са на на първа линия . Мотокрос ботуши ще ви предпазят от ударите при сблъсък и ще предпазят крака ви от изкълчване или усукване.
 
Ако търси качествена мотокрос екипировка разгледайте предложенията от линка: https://carmall.bg/motokros-ekipirovka

Main Menu