Кои са подходящите прежди за летни дрехи?

13 Апр 2022 16:30

Модните дизайнери казаха тежката си дума за пролетно-летния сезон на 2022 година. Сред всички новости и трендове, с изненада откриваме плетивото. Макар да е характерно главно за по-хладните дни през годината, очевидно е, че то ще бъде част и от тазгодишния ни пролетен, а дори и летен гардероб.

 

Но тази статия съвсем няма да е насочена към това откъде да си купите красиви летни рокли или топове от прежда или как да ги съчетавате. Материалът е насочен по-скоро към хората, които се занимават с плетиво. Ако искате да сте актуални, заложете на летните дрехи от прежда. Но ако си нямате на идея какви материали да използвате, тук ще получите необходимите отговори и насоки.

Нека да разгледаме кои са най-често използваните и подходящи видове прежда за пролетни и летни дрехи.

 

Памучна прежда

Това е най-често срещания избор сред творците на плетиво. Става въпрос за 100% памучна прежда, която е гладка на допир и сравнително тънка. Нейният материал позволява максимален комфорт за тялото и кожата, дори когато се носи през най-топлите дни от годината. Предимствата на тази прежда са деликатните меки нишки. Те са силно усукани около оста си, с което се създава по-висока степен на плътност, а от там и по-лека работа за начинаещите.

 

Прежда от вискоза

Този вид прежда пък е един от най-популярните изобщо. По-тънките и леките му варианти биха били чудесна опция за хората, които ще създават летни дрехи и аксесоари. Вискозната прежда е вид изкуствено влакно, което обаче най-често се приема сравнително положително дори от най-чувствителните кожи. За да се създаде такъв тип прежда, са използвани естествени растителни материали, преминали през специална химическа обработка. Целта на това производство на практика е получаване на сравнително качествен продукт, но с използването на по-малки естествени материали, които от една страна са на изчезване, а от друга – твърде скъпи за добиване.

 

Ленена прежда

Този вид прежда е сравнително екзотичен и по-рядко използван. Причината обаче съвсем не е лошото качество на материала. По-скоро, ленената прежда не се търси често, а и е сравнително скъпа. Ето защо ненавсякъде и можете да я откриете. Ако успеете обаче, не се колебайте да се сдобиете с това бижу. То е повече от универсална и перфектна идея за лятно облекло. Ленът по начало е идеален вариант за дрехи за най-горещите дни през годината, защото пази хладно и е сравнително дишаща материя. Ленената прежда, освен това, се смята за една от най-трайните. С годините ще видите, че тя не е мръднала, ако разбира се, спазвате препоръките за нейното поддържане и почистване.

 

Синтетичен микс от полиестер и микрофибър

Този вид прежда пък е възможно най-лесният и рентабилен вариант, на който да се спрете. Причината е, че той е евтин и достъпен. Можете да откриете такъв тип прежда почти навсякъде. Нещо повече, нейното широко разпространение и сравнително стабилния интерес от страна на потребителите към нея, кара производителите да предлагат голямо разнообразие от цветове и нюанси. Това ще ви даде възможност да изпълните завършения от вас проект, без да се съобразявате с наличните ограничения на пазара.

 

Източник: Pleta.bg

Main Menu