Печат на тази страница

Как да изберем правилния размер обувки за ски

03 Юни 2022 13:09

 

Ски обувките се измерват по скалата Mondopoint, която се основава на дължината на стъпалото ви в сантиметри. Поставете петата си срещу вертикална повърхност (например стена), с пръсти, насочени навън, и измерете разстоянието в сантиметри между стената и края на най-дългия пръст на крака Ви (ако нямате измервателна линийка, умножете дължината в инчове по 2,54, за да получите сантиметров еквивалент). Вашият "указан" размер Mondo е 26,5 ако дължината на стъпалото ви е 26,5 cm (10,23").

 

Тъй като размерите на обувките са променливи и хората често носят обувки, които не им пасват точно, използването на таблицата за преобразуване, за да превърнете размера на уличните си обувки в Мондо, трябва да бъде крайна мярка, тъй като не е идеално. Въпреки че повечето хора могат да ходят с обувки, които са с един или два размера по-големи, карането на ски е много по-натоварващ физически спорт.

 

Не е необходимо да купувате определен размер ски обувки само защото сте измерили този размер, но това е добра отправна точка за повечето скиори. Не всеки скиор има еднакви изисквания за изпълнение, търпимост към плътно прилепнали обувки или достъп до качествени обувки. Съветът за достъп до качествени обувки на достъпни цени е да използвате код за отстъпка обувки бг или да следите за сезонни намаления. Така няма да е необходимо да похарчите повече, от колкото можете да си позволите. Ето някои общи предложения:

 

Начинаещите/средно напредналите скиори трябва да изберат обувка, която е близка или малко по-дълга от посочената дължина на Мондопойнт, дори и да им е малка. Имайте предвид, че след няколко дни на ски, подложката на ботуша ще се компресира и Вие ще генерирате повече пространство доста бързо.

 

Средно напредналите/напредналите скиори също трябва да изберат обувка, която е близка до посочения от тях размер или малко по-къса, но с по-твърдо огъване. Обърнете внимание и на ширината на обувката и ако е възможно, изберете такава, която прилепва плътно.

 

За супер прецизно и точно прилягане и твърда или много твърда гъвкавост, напредналите/експертните скиори обикновено избират обувка с размер от 1/2 до цял размер по-малка от посочения им размер. Намаляването на размера на ски обувките може да наложи работа с опитен обущар, за да се гарантира, че обувките са достатъчно удобни за каране на ски.

 

Тъй като корпусите на ски обувките не се произвеждат в половин размер, обувки с размери 26,0 и 26,5 обикновено имат един и същи корпус. Ако пробвате обувка с размер 26,5 и тя Ви се стори твърде голяма, следващият размер надолу ще бъде 25,5, а не 26,0. Производителите понякога правят подплатите за пълен и половин размер по различен начин, или използват различни стелки, но в повечето случаи двата размера са идентични, с изключение на етикета на обувката.

 

Как трябва да изглеждат ски обувките

 

Ски обувките трябва да са плътни, но не толкова, че да прекъсват кръвообращението или да създават болезнени точки на натиск. Когато ботушът е закопчан и кракът Ви е в изправено положение, лек до умерен натиск върху най-дългите пръсти на краката Ви обикновено е показател, че ботушът ще бъде с подходящ размер след известна употреба.

 

Ако ботушът Ви се струва твърде къс, огънете го силно при затворени горни закопчалки и забийте със сила коляното си в езика няколко пъти. Докато огъвате ботуша напред, петата Ви трябва да бъде изтласкана назад в джоба на петата, като се създаде повече пространство отпред; не трябва да усещате почти никакъв натиск върху пръстите на краката си. Проверете прилягането на подложката извън корпуса на обувката, за да видите дали източникът на натиска не е пръстът на подложката, а не твърдата пластмасова обшивка; ако е така, Вашият ски магазин или обущар обикновено може да я разтегне.

 

След няколко дни каране всички ски обувки се разхлабват, а целта е обувката да пасне идеално в края на сезона, а не когато е чисто нова. Имайте предвид, че докато обикновено е възможно да увеличите обувка, която е малко по-малка, свиването на твърде голяма обувка е почти невъзможно. Препоръчваме Ви да носите тънък или много тънък чорап, когато пробвате обувки, или карате ски. Макар че в някои ситуации по-дебелият чорап може да се усеща по-топъл, пластмасовата обвивка и пяната в подложката осигуряват достатъчно изолация, а допълнителната дебелина на чорапа между крака Ви и обвивката на обувката намалява контрола и реакцията. По тази причина най-добрите скиори обикновено носят най-тънките чорапи.

Main Menu