Кредитен консултант от Пловдив споделя за капаните, които не виждаме тръгвайки сами да теглим кредит

05 Апр 2019 12:02

Росица Денева е Дипломиран финансов консултант с опит повече от 20 години в кредитирането, продажбите и консултирането. През 2006г. печели наградата на слушателите на БГ Радио за най-добър банков служител. С бакалавърска степен по "Бизнес и бизнес администрация", магистър по "Финансов мениджмънт", от 2010г. е член на Института на Дипломираните финансови консултанти" в гр. София. През същата година основава компанията за Лично финансово планиране и консултиране "Ес енд Ай Консултинг" ЕООД. От 2019г. участва в работната група по Финансова грамотност към Министерство на финансите.

От 7 години Росица Денева е основен кредитен консултант за гр. Пловдив на независимият кредитен посредник "Кредитланд". Компанията работи с 13-те водещи банки в България и вече 12 години съдейства на клиенти от цялата страна. С помощта на кредитните консултанти на Кредитланд  са усвоени кредити за над 300 милиона лева.

Преди да започне собствен бизнес и да се занимава с финансово планиране като личен консултант, Росица Денева дълги години работи в една от големите банки в България, където изминава пътя на професионалното си израстване, включително и като кредитен експерт. Изграденото дългогодишно доверие с клиентите и опитът ѝ дават смелост да продължи да се занимава с финанси и извън банката.

Днес кредитите са един от основните финансови инструменти. Водени от конкретна необходимост, впечатлени от интересна реклама на някоя банка, решаваме, че можем сами да изберем правилния кредит за нас. Често обаче след известно време разбираме, че не сме огледали ситуацията от всички страни – просто, защото не сме знаели как.

Защо е по-добре да ползваме услугите на кредитен консултант пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

 

Това е същото като "Защо като ме боли гърло да отида на доктор?". Защото с опита, информацията и квалификацията, която имам мога точно да преценя проблема, да предвидя дадена ситуация и да предпазя клиента си от грешни стъпки или да дам подходящи препоръки. Често информацията, която се предлага от банките и финансовите институции е огромна, неразбираема и субективна. Трудно е да се анализира от неспециалист, още по-трудно е сам човек да прецени, кой продукт от повече от десет банки е най-подходящ при неговата индивидуална ситуация. Често клиенти обикаляли сами да си търсят оферти идват при мен с молба да им ги "разчета" и "преведа" на нормален език. Сами разбират, че са загубили доста време, средства и нерви, което аз мога да им спестя. Ние имаме изградени контакти с банките като партньори и обикновено достигаме доста по-добри финансови параметри. И разбира се всичко това в никакъв случай не оскъпява кредита, а напротив намаляваме разходите. Моят  ангажимент като консултант е и да подготвя и ограмотя финансово клиента си, да му помогна и с необходимата документация и евентуалните въпроси, които ще възникнат по време на кредитния процес. Така клиентът е напълно готов отивайки в банката да получи това, което търси. За самия банков служител е по-лесно, защото ние сме свършили не малка част от неговата работа. Казусът е предварително съгласуван и самото одобрение ще се случи по-облекчено. Добре информираният клиент е защитения клиент.

Твоите клиенти споделят, че едно от нещата, за които са ти благодарни е твоето усърдие и желание да им помогнеш независимо колко е трудна ситуацията, това, че не се отказваш. Сподели такива трудни казуси, по които си работила и как търсиш и намираш правилното решение?

 

Да, наистина е много интересно и мотивиращо търсенето на  решения в трудни ситуации и как да не се откажеш като видиш притеснението и дори отчаянието в очите на клиентите си. Понякога е достатъчно само да смениш гледната им точка и нещата се получават. Мога да споделя случай с мои клиенти със сравнително добри доходи, които поради лични причини се озовават с кредитна задлъжнялост от бързи кредити за над 100 000 лв. и вноски над 3000 лв., разбира се с вноските в просрочие. Дойдоха с молба да намерим решение за намаляване на вноските и обединение на съществуващите задължения. Разбира се стигнахме до решение, но трябваше 2 години с тези клиенти да работим по тяхната финансова грамотност и пренареждане на приоритетите в харченето. Постепенно в рамките на тези две години успяхме да намалим задълженията им под 100 000 лв. и остатъка рефинансирахме с ипотечен кредит, така че да намалеят значително месечните им плащания. Успяхме да спасим жилището им от принудително изземване.

Друга моя клиентка – жена, около 50 годишна, млад пенсионер, дойде за помощ. Прибързано платила капаро за жилище 20 000 лв. преди да провери вариантите за кредитиране. Изтича срока за извършване на сделката, а на нея от няколко банки са й отказвали кредит преди да дойде при мен. Докато обикаляла, в една от банките направили проверка и освен, че ѝ отказват кредитиране се оказва, че е била поръчител на човек, който е починал отдавна и изискваха от нея плащане на вноски по този заем. С юридическа помощ успяхме да я отървем от това и продължихме да търсим решения да не изгуби капарото и да развалим предстоящата сделка. Така с няколко предложения от моя страна към няколко банки намерихме даже две възможности и избрахме, разбира се по-изгодната.

Естествено, имам и клиенти с инвестиционни намерения, с които дългосрочно си партнираме, защото при всеки един различен етап от инвестицията са необходими съвсем различни кредитни продукти, а това да ги съчетаеш по изгоден начин си е изкуство и е добре да имаш доверен до себе си човек във всеки един момент.

Какви са основните неща, с които е необходимо да се съобразим, когато решим, че ни е нужен кредит?

 

Тегленето на кредит трябва да е добре обмислен и осъзнат ход. Не трябва да се подхожда лекомислено. Трябва да е наясно  как ще се плаща и да се имат предвид и евентуални неблагоприятни бъдещи ситуации. Много е важно човек да се научи да създава собствени буфери, ако е решил да живее на кредит. Важно е да се определи целта на разходване на средствата, за да се определи точния подходящ продукт. Не веднъж съм ставала свидетел как се ползват бързи кредити за дългосрочни цели или пък оборотни кредити за инвестиционни цели. Няма как това да доведе до благоприятен край и обикновено се стига до сложни ситуации в бъдеще. Леснодостъпните кредити са свързани винаги с много по-високи разходи.

Какви са тенденциите за лихвите през 2019-та годината?

 

Наскоро бях прогнозирала, вдигане на лихвите и лек спад в търсенето на кредити до края на изминалата година. В началото на тази година, обаче забелязвам известна активност от страна на търсене на кредити както на потребителски така и на ипотечни. За момента се запазват ниски нива на лихвите, но всички показатели сочат към промяна на тази тенденция следващата година.

Росица Денева, Дипломиран Финансов Консултант, Пловдив бул. Руски 39, 0899 917 999, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Main Menu