Международната услуга за споделена електромобилност SPARK стъпва и в Пловдив

17 Май 2021 10:02

 

От 17 май жителите и гостите на Пловдив ще могат да ползват услугите на компанията за споделена мобилност SPARK. Компанията предлага краткосрочен наем на електрически автомобили (car sharing) през приложение за мобилен телефон. Пловдив е вторият град в България след София, в който SPARK оперира.
„Много сме щастливи, че добавяме и Пловдив в услугата SPARK. Вярваме, че добавянето на модерна, удобна и отговорна към природата транспортна услуга ще подобри значително възможностите за транспорт и мобилност в Пловдив.“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK за България. “Срещаме голямо разбиране и подкрепа от общината в града и сме убедени, че с нашата услуга Пловдив ще се затвърди още повече като един от най-модерните и бързоразвиващи се градове в региона. Нашата услуга предлага решение на част от сериозните проблеми в градската среда – тежкия трафик и замърсяването на въздуха с вредни емисии. Освен това, със стъпването си в Пловдив ще дадем сериозен тласък на развитието на съпътстващата зарядна инфраструктура за електромобили в града“, допълни още той.
SPARK е услуга от ново поколение, която предлага наем на електрически автомобили през мобилно приложение. Потребителите могат да наемат автомобил от 15 минути до няколко дни, според нуждите и желанията си. В приложението потребителите могат да виждат както зоните, в които може да се наеме и освободи автомобил, така и всички свободни за наем електромобили. Зоните на SPARK в Пловдив покриват широкия център и основните търговски и бизнес хъбове в града.
SPARK е водеща марка в сферата на споделената мобилност в Югоизточна Европа и Балтийските държави. Услугата предлага единствено електрически автомобили, което я отличава от голяма част от конкурентите й. Частната компания SPARK Technologies UAB (Литва) контролира дейността на услугата в Литва, България и Румъния. Компанията е основана от нейния главен изпълнителен директор Нериус Дагилис, като началото на услугата е дадено през 2016 г. във Вилнюс, Литва. Към момента общия брой електромобили в SPARK надхвърля 1400 за трите държави, в които оперира, като над 500 от тях са в България.

Main Menu