Оптимистични данни от превантивни изследвания в навечерието на Деня за борба с диабета

30 Окт 2022 12:48

 

 

Оптимистични резултати от превантивни изследвания в навечерието на Деня за борба с диабета констатираха от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Не са регистрирани нови случаи на завишени стойности на кръвната захар по време на безплатни измервания, извършени от НАДМХД по време на „Медикус, Денто, Галения 2022“ в Международен панаир Пловдив. В рамките на 3 дни са измерени близо 300 посетители на специализирания форум. „За наша радост процентът на хора, които за първи път измерват своята кръвна захар и са в нормите до 6 милимола на гладно, бе повече от добър. Не открихме нито един с висока кръвна захар. Тези, които вече са диагностицирани, имаха сравнително добър контрол“, заяви председателят на НАДМХД Елисавета Котова. Според нея през последните години все повече хора следват препоръките на диетолози и добре контролират нивата на кръвна захар.
Според статистиката от хроничното заболяване страдат повече от 360 милиона души в света. Годишно около 7 милиона жители на планетата се разболяват от диабет, от които 70 000 са деца. Прогнозите на Световната здравна организация са, че към 2030 г. над 500 милиона души могат да бъдат засегнати от диабет, затова препоръчват страните да провеждат превантивен контрол и информационни кампании сред подрастващите.
„Нашата мисия е чрез превенция да намалим случаите на съвременното заболяване. Благодарим на ръководството и екипа на Международен панаир Пловдив, които споделят грижата за здравето на хората. И тази година срещнахме тяхната съпричастност и подкрепа в превенцията на заболяването. По време на изложението срещнахме хора с които се надяваме, че ще продължим добри и успешни контакти. На всички желаем здраве и да продължават да контролират кръвната си захар“, посочи Елисавета Котова. Тя подчерта готовността на членовете на асоциацията да подкрепят семействата на деца с диабет и да продължат да инициират кампании за превенция и информираност за новости в световен мащаб за по-добър контрол и живот без усложнения при хората с диабет.

 

 

Main Menu