Трима мъже са задържани за грабеж от дома на 81-годишна жена в с. Белозем

04 Юни 2020 14:51

След проведени активни процесуално – следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, под ръководството на Окръжна прокуратурата - Пловдив, служители на ОД на МВР-Пловдив са установили и задържали трима мъже за извършен грабеж от дома на 81-годишна жена в с. Белозем, обл. Пловдив. Подробности за разкритото тежко криминално престъпления бяха изнесени днес пред журналисти на съвместен брифинг на прокуратурата в гр. Пловдив и ОД на МВР-Пловдив, в която участваха Галин Гавраилов, заместник окръжен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив, както и Виолета Петрова, кмет на с. Белозем и Павел Гуджеров, кмет на гр. Раковски. Всички те изразиха задоволство от добрата координация и съвместна работа между полицията, прокуратурата и местната власт по установяване и задържане на извършителите.

 

„ На 11 февруари 2020 г. в с. Белозем и района беше проведена специализирана полицейска операция, като на място бяха главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, които заявиха увереност, че в кратък срок ще установят и задържат извършителите на грабежа на възрастната жена. Това вече е факт и тримата обвиняеми са в ареста“, каза заместник окръжният прокурор на гр. Пловдив Галин Гавраилов. „Хората в селото се чувстват по-спокойни“, допълни Виолета Петрова, кмет на с. Белозем. „Битовата престъпност в района е намаляла“, отбелязаха районният прокурор Чавдар Грошев и директорът на ОД на МВР –Пловдив - ст. комисар Йордан Рогачев.

Зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов даде подробности за разкритото престъпление.

Пострадалата 81-годишна жена живеела сама в къща в с. Белозем, обл. Пловдив. На 8 февруари 2020 г., около 00.30 часа в дома ѝ проникнали тримата обвиняеми. Жената била в стаята си. В този момент обвиняемите влезли вътре. Единият от тях я блъснал и я съборил на пода, като при падането тя си счупила крака. През това време вторият ѝ опрял нож във врата и започнал да я заплашва, че ако не им даде парите от пенсията, ще я заколи. Третият търсел вещи в дома й. Обвиняемите удряли жертвата по ръцете и главата. Тримата тършували из къщата и в пристройката към нея, като търсели пари и отнели горепосочените вещи. След като ги изнесли обвиняемите избягали. На 8 февруари 2020 г., сутринта, жената била намерена от сина си в безпомощно състояние. Жертвата била откарана в болница за лечение, където се установило, че й било причинено счупване на бедрена кост.

По досъдебното производство на Окръжна прокуратура – Пловдив като обвиняеми са привлечени А.В., на 27 г., Т.В., на 32 г., и А.Р., на 42 г., за това, че на 8 февруари 2020 г., в с. Белозем, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, а за Т.В. и в условията на опасен рецидив, са отнели чужди движими вещи – микровълнова фурна, проточен бойлер, мобилен телефон и безжичен домашен телефон от владението на 81 –годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и заплашване и деянието е придружено със средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се в трайно затрудняване на движенията на десния долен крайник, причинено от счупване на дясна бедрена кост – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 3 пр. 2 /за Т.В. и т. 4/ във вр. чл. 198 ал. 1 / за Т.В. и вр. чл. 29 ал. 1 буква А/ вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото са извършени множество процесуално-следствени действия и оперативно – издирвателни мероприятия. На 28 и 29 май 2020 г. тримата обвиняеми са били задържани и са привлечени като обвиняеми. На 31 май 2020 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тях. В дома на Т.В. бил открит и иззет ножът от престъплението.

Тримата обвиняеми са осъждани. По делото продължават процесуално – следствените действия.

Main Menu