Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо служител на ДАНС

13 Ное 2021 21:15

 

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Б. Х. Спрямо 49-годишния Б.Х. е повдигнато обвинение за това, че през септември 2021 г. на територията на област Пловдив в качеството си на длъжностно лице – служител на ТД на ДАНС – гр. Пловдив, е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева, а през октомври 2021 г. на територията на област Пловдив е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева, и на 11.11. 2021 г. в гр. Пловдив е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба – престъпление по чл. 301 ал.1 от Наказателния кодекс.
Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б. Х. е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба в размер до 5000 лева.
Според съда при мярка, различна от задържане под стража, липсва опасност от укриване, но е налице реална опасност да извърши престъпление. Високата обществена опасност на дееца се извлича от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения. Според съда в случая общественият интерес следва да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е задържане под стража.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18 ноември 2021 г. от 10.00 часа.

Main Menu