Изследват психичното състояние на майката, малтретирала осиновената си дъщеричка

27 Сеп 2022 15:29

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на жената от Пловдив, малтретирала осиновената си дъщеричка на година и 9 месеца. Детето е прието в болница в събота вечерта, в кома и състоянието му и до този момент е критично – съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев.
Противоречивите показания на майката – 41-годишната Анка Михайлова от „Столипиново“ са дали основания на прокуратурата да се усъмни в психическото й състояние и да назначи експертиза. Осиновителката твърди, че детето е паднало от леглото, след което, за да го свести, тя го е хапала по тялото. Другите увреждания на детето освен следите от ухапвания са черепно-мозъчна травма и разкъсвания на бял дроб и други синини по тялото – травми, които по мнението на лекарите, са в резултат на жестоко малтретиране на детето.

Според прокурор Илиев най-важният въпрос на разследването е как са нанесени тези травми по тялото на детето, което е дало основание на обвинението да поиска съдебно-медицинска експертиза. Основната травма, която влошила състоянието на детето е черепно-мозъчна.

След като разследващите чули от Анка, че хапала детето по тялото, за да го свести, се усъмнили в психичното й здраве.

Първоначално Анка твърдяла пред лекарите, че травмите на детето се дължат на падане от спалнята. След като й било повдигнато обвинение обаче, майката вече не давала други показания и мълчала при разпитите в досъдебното производство.

Прокуратурата разследва дали в случая не е замесен друг човек – някой, който се е намерил в жилището на Анка, примерно, макар че тя отглеждала детето си сама, без партньор – съобщи прокурор Илиев.

Михайлова е задържана за 72 часа, като утре ще се гледа мярката й за неотклонение в съда, като прокуратурата ще иска постоянното й задържане.

Main Menu