Полицаят трафикант бил следен

05 Ян 2023 14:06

 

Във всяка система има гнили ябълки, но МВР търси и показва гнилите ябълки, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред NOVA.

За задържането на служител на МВР в бус с мигранти, Тодоров каза, че превозното средство не е спряно случайно. Служителят работи в системата от 3 години, а "оправданието" за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление. За съжаление, критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза Тодоров. Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Тодоров каза повече и за случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути, след което се е укрил за няколко дни. „Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност.”

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров. Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време.

 

„По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение – там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

За тестването на полицаите за употреба на наркотици той обясни:„Бяха установени много малко случаи. В последствие с кръвните тестове те бяха отрицателни.”

Главният секретар на МВР коментира и случая с полицая, пометен от бус с нелегални мигранти край София. Тодоров обясни и защо е подал оставка след този случай, която не беше приета от президента Румен Радев. „Това беше мой морален акт, акт на отговорност от моя страна. Исках да покажа, че наистина има проблем и всеки органи и институции трябва да се заемат с решаването му”, каза Тодоров. „Проблемът е комплексен, като се започне с промени на наказателния кодекс.”

Тодоров иска и по-сурови наказания. „Внесохме предложение в НС за промяна. Безкрайно малко наказания има на фона на образуваните досъдебни производства.”

 

За убийството на граничния полицай край Елхово главният секретар на МВР обясни: „Водят се две следствени дела – едното е на наша територия, другото – на територията на Република Турция. Обмени се информация. Установено е, че извършителят и неговия брат са криминално проявени за кражби. По категоричен начин е доказано, че прекият извършител е този, който е задържан.”

Main Menu