Отмениха наказание на полицейски шеф за голите обиски в "Бушидо"

01 Ное 2023 18:53

С окончателно решение пловдивският Административен съд отмени заповедта за наказанието на шефа на Криминална полиция Георги Ташев заради шумния скандал с полицейските обиски в дискотека „Бушидо“ през май тази година, съобщи БНР.

Висшият полицай получи дисциплинарно наказание "порицание" след като медиите разпространиха гневните свидетелства на потърпевшите посетители в нощта срещу Гергьовден. Те раказаха за оказано насилие и унизително отношение спрямо тях, заради обиските „на голо“, на които са били подложени при мащабната полицейска акция. Тя бе оправдана с информация за продажбата на наркотици в заведението и залавяне на обявен иза издирване престъпници.

Поради обвиненията на свидетелите за превишаване на правата започна проверка срещу петима висши полицаи от пловдивската дирекция, начело с тогавашния и началник Васил Костадинов и шефа на сектора "Криминална полиция" Георги Ташев. Последният получи дисциплинарно наказание "порицание" за срок от една година, което обаче той отказа да приеме и го обжалва по съдебен ред.

В хода на процеса административният съд реши, че това наказание е несъразмерно с нарушението, за които Георги Ташев е обвинен и най-вече заради формални причини то става невалидно. Те гласят, че висшият полицай не е бил изслушан по установения ред не са приети писмените му обяснения, което е нарушение на Закона за МВР и е достатъчно основание за отмяна на заповедта за наказание. Освен това пловдивските магистрати осъждат Министерството на вътрешните работи да заплати на Георги Ташев 810 лв. разноски по делото.

Решението на съда не подлежи на обжалване.