Арестуваха седем души за трафик на афганистански граждани

17 Юни 2024 15:43

Общо седем души, сред които двама сръбски граждани и 30-годишна българка с афганистански произход, са арестувани за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната. Това съобщиха от Прокуратура в Пловдив. Мигрантите са били превозвани от турската до сръбската ни граница и са платили по три хиляди евро за транспорта, каза районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

Районният съд в Пловдив е постановил мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо шестимата мъже, а жената е с домашен арест и контролираща гривна, тъй като има много малко дете, за което трябва да се грижи.

На 14 юни в ГДБОП са постъпили данни за конкретния автомобил, който ще превозва мигрантите. Същият е спрян и са открити 11 афганистанци, мъже на около 20-25 години. Арестуван е шофьорът на автомобила, а по-късно - и други шест лица, съпричастни към организирането за незаконното преминаване на страната. Те са задържани в София и Хасково. Всички са неосъждани с изключение на 30-годишната българска с афганистански произход, която има условна присъда за трафик и е все още в рамките на изпитателния срок. Двамата сръбски граждани са на 23 и 22 години, а българите са на по 35 и 40 години.

При така повдигнатото обвинение арестуваните ги грози наказание от две до 10 години и глоба от пет хиляди лева до 20 хиляди лева.