Пловдив изпрати Лука Станчев

21 Ян 2019 19:05

 

"Луката беше епоха", казва за него скулпторът и галерист Жорж Трак. "Той имаше толкова много идеи и толкова жизненост, че си мислех, че е вечен", казва бившият пловдивски кмет Иван Чомаков: "Физически си отиде, но следите от него остават и в Пловдив, и на Балканите, защото неговата духовност излезе от границите на страната".

Днес църквата "Света Петка" в Пловдив се оказа тясна за всички, които бяха дошли да изпратят в последния му път Лука Станчев, който си отиде на 83-годишна възраст, но беляза с живота си, духовността си цели поколения пловдивчани, съобщи БГНЕС.

Учител по физика, по-късно преподавател в Пловдивския университет, той носеше в себе си огромна енергия, насочена неизменно към общественополезни цели. През 1993 той възстановява първата неправителствена организация в следосвобожденска България – Пловдивския Граждански клуб и пренася онова възрожденско мислене към съвременността. Благодарение на идеите, които клубът генерира и с подкрепата на тогавашния пловдивски кмет Иван Чомаков, Лука Станчев успява да осъществи една от най-важните си инициативи – възстановяването на Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул. Това става с помощта на много родолюбиви хора, организирани от него. Пак в рамките на тази идея са реставрирани 40 икони от иконостаса на църквата, а после куполът и е позлатен. Следи от родолюбивата му дейност има в Гърция, на остров Ахил, в Солун, на гроба на Самуил, в Албания, където възстановява като реплика колоната, сложена от цар Борис Покръстител, за да отбележи границата на християнска България, в Македония, където съдейства за възстановяването на българските войнишки гробища край село Цапари, до Битоля.

Лука Станчев съдейства за създаването на музей в сградата на бившата Екзархия в Истанбул, като дарява със цел набиране на средства, 1000 литографии и 1000 сувенирни икони.

В Пловдив на него се дължи създаването на паметника на Кирил и Методий пред едноименната Хуманитарна гимназия, където е бил учител и в чието настоятелство е бил. Пак той с подкрепата на тогавашния кмет Иван Чомаков постига оформянето на площад пред историческата гимназия, откъдето и днес всяка година на 11 май се провежда шествие в прослава на буквите, наследство от основателите.

"Лука Станчев беше човек, който беше приеман приятелски във всички съседни страни", разказва Иван Чомаков. "Той беше истински възрожденец и не само Пловдив, но и страната ни може да се гордее, че го е имало", каза още той.

Main Menu