До 3000 лв глоба за притежание на каракал

22 Ян 2019 16:39

Съгласно Закона за защита на животните се забранява внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на екземпляри от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. За нарушителите в закона е предвидена глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 3000 лв. Това съобщиха от РИОСВ – Пловдив за PlovdivskiNovini.bg относно снимания за пореден път каракал в район Северен.
От РИОСВ-Пловдив не разполагат с информация дали такъв е регистриран в Пловдив или София. През миналата година на няколко пъти бяха снимани жени, които разхождат каракал в столицата и под тепетата.

Каракалът (Caracal caracal) е хищник от семейство Котки, разпространен е в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия. Не е защитен вид съгласно Закона за билогичното разнообразие (ЗБР). Според Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN, каракалът е незастрашен вид.

През последната година в РИОСВ-Пловдив са регистрирани екзотични животни основно папагали от видовете Жако, амазона, пирура, както и игуани и др.

Main Menu