Печат на тази страница

С пари от МРРБ: Източната порта и Небет тепе ще станат новите бижута на Пловдив

17 Юни 2019 14:21

Пловдив иска 9-10 млн лева от МРРБ за Небет тепе и Източната порта

Две кандидатури за финансиране на културна инфраструктура по ОП "Региони в растеж" за 9 и 10 000 000 лева е направила Община Пловдив пред МРРБ. Това съобщи кметът Иван Тотев. Единият проект е Небет тепе, а другият за Източната порта, където има съгласуване с НИНКН на идейна фаза. В момента администрацията работи усилено по подготовка на документацията, а целта е проектите да бъдат подадени до края на този мандат, каза кметът Тотев.

"Наели сме италиански проектанти за Небет тепе, до края на седмицата те трябва да представят идеите си, ако бъдат одобрени, предложенията им ще бъдат включени към проекта и така ще бъде издадено строително разрешение", разкри кметът. Проектът, на който от администрацията са се спрели окончателно, е на арх. Румяна Пройкова.

Според кмета Иван Тотев Източната порта трябва да бъде издигната изцяло, както е била. Освен това да се вдигне и колонадата, която е започвала от нея. Тотев заяви, че има достатъчно запазени елементи от целия ансамбъл на Източната порта и няма да е проблем да стане едно бижу на града.

Кметът каза още, че се запова работа по пътеката към Одеона, където беше частният имот. Работата на археолозите ще се води от Мая Мартинова. Той се надява да се отрие още от надписа на император Комод, който е намерен до сградата на библиотеката. За сега археолозите не знаят каква е била тя. Срещу нея е била монетарницата на Филипопол. Предстои да се подпише договора за работа по Форум Юг и Форум Изток.