Продължават археологическите разкопки във форум Север

17 Юни 2019 16:42

Продължават археологическите разкопки във форум Север на пространството, което ще бъде функционално свързано с площад „Централен“ със стълби до библиотеката и до Одеона. Това съобщи днес кметът Иван Тотев.

В момента Община Пловдив търси начини са укрепване на срутена стена, която се намира в непосредствена близост и е в частен имот. За целта миньори от Мадан са обследвали мястото, където в миналото се е намирала обществена сграда с храмов комплекс. Там беше намерен надпис на император Комод, който датиран от 185 година.

 

Продължава работата и по останала част на Форума. В източната част може да бъде издигната порта на височина 2,5 метра, тъй като са открити голяма част от нейните елементи и може да бъде възстановена, каза Иван Тотев.

НИНКН съгласува идейната фаза на Източна порта относно павилиона за информация, който ще се намира на мястото на къщата на ул. „Иван Срацимир“ № 26.

"Подготвяме документи за кандидатстване по оперативна програма „Региони в растеж“ за културна инфраструктура за Източна порта и Небет тепе. Възложихме работа по озеленяване на тепето в средиземноморски дух, което ще бъде включено в проекта на арх. Пройкова. Ще бъдат засадени дървесни видове, които могат да издържат на по-ниски температури като пинии и кипариси.", заяви още Тотев.

С тези два обекта Община Пловдив ще подаде проектна документация в МРРБ на стойност 9-10 милиона лева. Допълнително ще бъде съфинансирани дейности, които не са в обхвата на проекта - изграждането на алейна мрежа, връзката с площад „Шахбазян“, стълбите към Чифте баня.

Main Menu