Направиха инспекция на кръговите кръстовища на входно-изходните артерии на Пловдив

18 Юни 2019 15:04

Областният управител Здравко Димитров, кметът на община Марица Димитър Иванов, шефът на Областно пътно управление – Пловдив Пламен Райчев и експерти направиха инспекция на строителните дейности по изграждане на два нови пътни възела на входно-изходните артерии на града.
В момента се изграждат кръгови кръстовища на пътна връзка „Пловдив - АМ „Тракия" с път за село Радиново и Индустриална зона „Марица“, както и на разклона за с. Строево на път II 64 Пловдив – Карлово.

На изхода на Голямоконарско шосе започна изграждането на кръгово кръстовище, което ще осигури безопасни транспортни връзки от и до АМ „Тракия”, Индустриална зона „Марица“ и град Пловдив, както и с и Околовръстния път за Асеновград. 
С новото кръстовище при разклона за с. Строево ще се подобри безопасността и ще се намалят до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

 

„Реконструкцията на това съоръжение е от изключителна важност, защото ще осигури транспортните връзки на Индустриална зона „Марица“ с АМ „Тракия“ , както и с град Пловдив и Околовръстния път за Асеновград.“, посочи кметът Димитър Иванов.

Той припомни, че от това кръстовище ще започва и разширението на Околовръстното шосе на Пловдив, Западната тангента на града, както и пътя за Индустриалните зони в Радиново и Царацово, като на участъка за второто село ще бъде изграден и жп прелез на жп линията от Пловдив за Панагюрище.

Заедно с изграждането на съоръжението ще бъдат подменени всички подземни комуникации и ще бъде поставена нова тръбно-канална мрежа. Така, при следваща подмяна на кабели няма да се налага ново разкопаване.

Строителството на елипсата върви с бързи темпове, установиха областният, управител, кметът на община „Марица“ и директорът на Областно пътно управление Пловдив.
Димитър Иванов благодари за съдействието на Здравко Димитров и Пламен Райчев и най-вече на правителството - за отпуснатите 3 720 000 лв. средства, с които община „Марица“ стартира проекта.

Губернаторът, кметът и директорът на Областно пътно управление Пловдив обещаха пълна подкрепа за финализирането на това възлово за жителите на общините Пловдив и „Марица“ съоръжение.

Представителите на местната и държавна власт провериха как върви и строителството на друг възлов обект - кръгово кръстовище на пътя Пловдив-Карлово, край отбивката за селата Труд и Строево.

Димитър Иванов благодари на представителя на държавата в лицето на Здравко Димитров, затова че този проект се осъществи след 8-годишно настояване от страна на ръководството на община „Марица“.

„Замисълът за изграждането на това кръгово кръстовище е от 2008 г. Община „Марица“ със собствени средства направи проекта, извърши всички отчуждителни процедури и спечели 18 съдебни дела. С решение на Общински съвет „Марица“ проектът и земята бяха дарени на Агенция „Пътна инфраструктура“, която с помощта на народните представители осигури 1 100 000 лв. за тази важна инвестиция.“, посочи Димитър Иванов.
Представител на фирмата-изпълнител поиска съдействие за по-бързото преместване на подземен кабел на ЕВН, който забавя работата.

Димитров, Иванов и Райчев обещаха пълна подкрепа за решаване на казуса, така че до месец подземното съоръжение да бъде поставено на новото място.

Така строителите ще могат да спазят срока за приключване на обекта - 15-ти септември.

Димитър Иванов припомни, че в средата на кръговото кръстовище ще е инкрустирана емблемата на община „Марица“, която ще бъде изцяло от каменна настилка.

„Така няма да се налага и поддръжка на озеленяването, което обикновено се поставя в центъра на кръговите кръстовища.“, аргументира се той.

Кметът допълни, че проектът ще бъде изготвен от общинската администрация и предаден за изпълнение на строителната фирма.

Main Menu