Център за Обществена Подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За Нашите Деца“ празнува своя десети рожден ден

17 Дек 2019 18:47

 

През 2019 година Център за обществена подкрепа „За Деца и родители“ гр. Пловдив празнува своя десети рожден ден. Десет години, през които екипът на центъра с индивидуален подход и висок професионализъм помогна на повече от 1900 деца да живеят обичани и щастливи в сигурна семейна среда.
Десет годишния юбилей беше отбелязан, на ежегодното коледно тържество, което екипа на центъра организира за децата и семействата, които подкрепя.
Празника премина с много музика, танци и игри, забавления, които екипа на центъра бяха подготвили.Най-много детски усмивки и грейнали очи предизвика посещението на Дядо Коледа.
На тържеството присъстваха представителите на местната и държавна власт, партнъори и приятели на центъра, деца и семейства, които центъра е подкрепял през годините.
За да уважат празника ни и да ни пожелаят успех в бъдещите проекти и начинания, наши специални гости бяха Веселина Ботева, директор „Социално Подпомагане“ община Пловдив, Йорданка Паунова директор на вече закрития дом “Рада Киркович”.
Поздравления към екипа на центъра отправиха и изп.директор на фондация „За Нашите Деца“ г-жа Ваня Шалапатова, Мариана Костадинова-мениджър социални дейности в центъра за обществена подкрепа „За Деца и Родители“ гр.Пловдив.
Центърът за обществена подкрепа “За деца и родители” в Пловдив съществува от 2009 година. Посредством своите програми и услуги, вече десет години центърa предоставя социална, здравна и психологическа подкрепа за деца и семейства в риск.
Част от услугите и програмите, по които центъра работи днес, фондация „За Нашите Деца“ стартира и развива още преди създаването му .През далечната 1994 година екипи на фондацията започват да реализират спешни хуманитарни програми за изхранване на деца в социалните домове, а по-късно и към семейства в риск в общността като по този начин поставят началото на първите социални услуги, насочени към децата в риск и техните семейства. През 1998 в рамките на проекта „Деца и семейства“ за първи път в България се пилотират услуги в общността като алтернатива на отглеждането на деца в социални домове. Развиват се услуги по превенция на изоставянето на деца, реинтеграция и приемна грижа, които днес центъра успешно продължава да упражнява и развива, посредством различни проекти, програми, както и благодарение на добрите си партнъорства с местната и държавна власт.
Днес в центъра за обществена подкрепа „За Деца и Родители“ работят утвърдени специалисти, за които сигурното детство е кауза. Всекидневно социалните работници, психолозите и специалистите на центъра подкрепят родителите да не изоставят своите новородени и малки деца, също така работят и за връщането на вече изоставени деца в сигурна, семейна среда.
Центърът развива програма за борба с насилието над деца, както в семейна, така и в училищна и институционална среда.
За десетте години от своето създаване, посредством програмите за превенция на изоставените на деца, ранна детска интервенция, реинтеграция, специалистите от центъра осигурвяат социална, здравна и материална подкрепа на 1984 деца и семейства в риск.
Екипът на ЦОП „За деца и родители“, в партньорство с МБАЛ „Пловдив“, организира периодични курсове за бъдещи родители „Първи грижи за новороденото“. Курсовете помагат на младите майки и техните семейства да са добре подготвени за идването на новия член в семейството и да посрещнат адекватно първите нужди на бебето.
В периода 2009-2019 в проведените от центъра обучителни курсове за бъдещи родители, взимат участие над 1600 души.
Освен подкрепата към най-малките в първите часове на техния живот, центъра „За деца и родители“ подкрепя семействата и децата и в общността.
За 10 години екипът на центъра е изградил доверителна връзка с хората от общността , а центъра за обществена подкрепа „За Деца и Родители“ се превърнал в рапознаваемо място за подкрепа. Центърът е пространство, където семействата могат винаги да потърсят помощ и да получат високо квалифицирана. социална, здравна и психологическа подкрепа.

Main Menu