Стоян Алексиев отбеляза Бабинден с млади и стари

22 Ян 2020 09:58

 

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на „УМБАЛ-Пловдив“ по покана на изпълнителния директор на болницата д-р Аргир Аргиров по случай 21 януари-Ден на родилната помощ.

„На всички Вас, работещи в Акушер-гинекологичното отделение на болницата, поднасям най-сърдечни поздрави по случай професионалния Ви празник. Вие сте хората, които с труда си допринасяте за появата на нов живот. Продължавайте да упражнявате професията си с ентусиазъм, обич и удовлетворение“, обърна се към медицинските специалисти Стоян Алексиев.

След това кметът на район „Северен“ присъства на тържество, организирано в ДГ „Захарно петле“. Куклен театър зарадва малчуганите от втора, трета и четвърта група. Децата изгледаха с огромен интерес постановката със заглавие „За бабите с любов“. Сценарият бе подготвен от учителите на детското заведение, които успешно влязоха и в ролята на актьори. Сюжетът, който грабна вниманието на малките възпитаници на ДГ „Захарно петле“, бе следният: три баби и двама кукловоди пресъздадоха обичаите на Бабинден под вещото ръководство на учителя по музика. Бабите се представиха в модернистична светлина-използваха интернет и се информираха от социалната мрежа Фейсбук. Но в един момент си спомниха и за старото време с пресъздаване на обичая с измиване на „златните“ ръце на баба, която е била акушерка.

Директорът Цветана Лазарова поздрави екипа, децата и гостите по случай хубавия празник и пожела на всички да уважават старите български традиции.

„Бъдете все така грижовни и всеотдайни към нашите деца“, пожела на всички учители Стоян Алексиев.

Кметът на район „Северен“ не пропусна да посети и дамите от ПК „Надежда“ в кв. „Гагарин“. Там бе извършено обредно поливане на бабата-акушерка-Дима Мутафова от най-младата баба-Надежда Мошонова. 80-годишната Дима Мутафова разказа, че в своя дългогодишен професионален път като акушерка (близо 40 години) във ВМИ-Пловдив е помогнала за раждането на над 1500 деца. С приповдигнат тон дамата изрече своите благопожелания за Бабинден: „Да се множат децата като просото, да са живи и здрави, щастливи и силни като Крали Марко. Да побелеят като Стара планина и до сетния си дъх да обичат и бранят своята родина като Ботев и Левски.“

Според обичая всяка една от присъстващите 58 баби получи подарък-кърпа и сапун.

„Пожелавам Ви здраве, щастие, дълъг живот и да се радвате на много внуци“, каза Стоян Алексиев.

Празникът продължи с много веселие и добро настроение, като дамите споделяха как част от обичаите на този ден са се променяли през годините.

След тържеството в пенсионерския клуб Стоян Алексиев уважи и още едно събиране на 22 баби в района, които всяка година традиционно отбелязват един от най-големите народни женски празници-Бабинден. Те също получиха подаръци и пожелания за здраве и берекет.

Main Menu