Александър Сиди изригна срещу изложбата в Лувъра за исляма в България

07 Фев 2020 18:57

 

Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)“, но с идеята това да бъде представено през призмата на „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и „взаимодействието“ ѝ при написването на „Декларацията за правата на човека и гражданина“ във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая, категоричен е народният представител от ВМРО Александър Сиди.

Реакцията му идва в отговор на информация, която бе разпространена от директора на Института за изследване на изкуствата към БАН доц. д-р Емануил Мутафов. Според него третата българска изложба в Лувъра, която ще се проведе през лятото на 2020 г., ще представи българското изкуство от XVI до XVIII век, като повлияно от османското присъствие по нашите земи. Самият професор Мутафов е възмутен от пошлостта на проявата и призовава Министерство на културата, както и БПЦ, музеите и галериите, които са получили писмо от министър Банов, да откажат да изпратят експонати.

Ислямът е агресивна, насилствена религия в онези векове. Той е асимилиращ и насаждащ терор и страх. Да твърдиш, че това е взаимодействие е нагло и обидно спрямо българския народ. Кураторът на изложбата г-жа Шарлот Мори би следвало да дължи извинение за своята дръзка постъпка. Но не само тя. Защо Министерство на културата е допуснало подобно нещо? Настоявам виновните длъжностни лица да бъдат наказани и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с колегите от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата, заявява категорично Сиди. И допълва:

Когато една държава е под робството на друга в продължение на 5 века, влияние между културите, и особено на доминиращата над поробената, е неизбежно. Но да правиш инсинуации един век след обявяване на Независимостта на православна България с изложба за влияние на исляма над християнството е обида. Не - гавра е!

У нас съществува един феномен, наречен простонародно християнство. Това е форма на отдаване на почит на християнските празници, която е завоалирана зад народните чествания и обичаи. Феноменът се е породил, за да бъдат съхранени религията, вярата и устоите, а чрез тях и българския род през вековете. Колаборацията очевидно е успешна, защото и днес в нашата конституция е записано, че сме Република с православна религия. Но в тези обичаи няма и помен от ислямски елемент, въпреки петвековния гнет. Именно затова да се насажда изкуственото внушение, че християнството в България е повлияно от исляма, е демагогия и обида. Християнството у нас съществува въпреки исляма.

Казвам го с цялото съзнание, че съм с еврейски произход и именно заради това. Защото БПЦ преди доста години е спасила моите предци от екстрадиране от България. С ясното съзнание, че днес нямаше да съм тук, ако този исторически и единствен по рода си акт в историята на Холокоста не беше направен. А на какво се дължи той? На исляма ли? На този ислям, който направи кървави атентати именно във Франция (и не само) и отне живота на стотици невинни жертви? Жертви, които никой не попита дали искат да живеят в насилствена интеграция с хора, които не подлежат на никаква такава.

Хайде стига! Дръжте си провокациите във Франция. Пазете си инкубаторите на тероризъм, обгрижвайте си ги. Макрон да продължава да гушка млади негри от Африка и да държи ръката на баба си на официални събития, но да спре да прави опити да опорочава стожера на нашата, на българската нация – православието, завършва своя коментар Александър Сиди.

Main Menu