За повече средства за детски кътове и зелените площи се пребориха общинските съветници от „Кауза Пловдив“ в новия бюджет

11 Фев 2020 16:29

С огромно мнозинство бе прието предложението на "Кауза Пловдив" за допълнение към бюджета на Община Пловдив, според което бяха предвидени средства в размер на 272 500 лева.

Ще бъдат отпуснати 59 хил. лева за реализиране на проект за поддръжка на зелените площи в междублоковите пространства. Това е един от приоритетите, които общинските съветници от "Кауза Пловдив" предлагат да залегне при развитието на град Пловдив. Идеята е средствата да се осигурят от бюджета на ОП „Градини и паркове“, като пилотният проект да стартира с три междублокови пространства във всеки от шестте района. За тях ще се грижат живущите наблизо пенсионери, като ще бъдат назначени на граждански договор.

За проектирането на Детска ясла с млечна кухня на ул. „Стоян Михайловски“ № 13 ще да се отделят 65 хил. лева. Припомняме, че предложението бе дадено още при гласуване на бюджета на Общината за 2019-та и въпреки че имаше обществено обсъждане и съгласие от страна на жителите на квартала, проектът така и не се реализира. Но от Кауза Пловдив продължават да отстояват желанието на гражданите.

Предвид необходимостта от изграждане на детска площадка в междублоковото пространство на ул. „Богомил“, се гласува бюджет от 80 хил. лева. Предвидени са и допълнителни средства в размер на 10 хил. за полагане на противоударна настилка на детска площадка в кв. Съдийски.

От "Кауза Пловдив" предложиха да бъде монтиран парапет на западното стълбище на подлез „Тримонциум“, който да осигурява безопасното преминаване на гражданите.

Финансиране от 20 хил. лева е нужно за проектирането на най-голямата площадка за разхождане на домашни любимци в Пловдив. Съоръжението е предвидено да се реализира западно от Стоматологичния факултет.

В звено "Спорт" приетите предложения са за отпускане на средства за организиране на конкурс за избор на проект на Лекоатлетическия стадион. Още 3 хил. лева отиват по направление за обемно-устройствено проучване за пристрояване на нови тренировъчни зали до сега съществуващите зали по волейбол и баскетбол в двора на Спортно училище „Васил Левски“. Залата по лека атлетика зад стадион „Локомотив“ се нуждае от климатизиране, за изграждането на което се осигуриха 20 хил. лева.

Общинските съветници гласуваха и 35 хил. лева за проектиране на физкултурен салон в двора на ОУ „Васил Петлешков“.

Main Menu