Дионисиево шествие възвестява началото на „Винария 2020“ в Пловдив

14 Фев 2020 12:43

 

Дионисиево шествие ще пренесе жителите и гостите на Пловдив в атмосферата на предстоящата Международна изложба за лозарство и винарство „Винария 2020“.
Кукери от селата Отец Паисиево и Златитрап, двадесет гайдари и ансамбъл „Еподай“ ще дефилират по улица „Ал. Батенберг“ в неделя, 16 февруари. Всички желаещи могат да се включат във веселието, което ще започне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион. Атрактивната трупа ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“, където ще зарадва публиката със своите темпераментни изпълнения. Там ще бъде разположена и 50-литрова бъчва с вино мерло на изба „Ямантиеви“, което ще повиши градуса на настроението.
Традиционното Дионисиево шествие ще разтърси града само дни преди старта на „Винария 2020“. Престижната изложба ще се проведе от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив и ще покаже колекции на фирми от десет държави, както и иновации за лозаро-винарската индустрия.
Ценителите ще дегустират продукти на бутикови изби, някои от които вече са забелязани от световни издания за вино. Една от тях ще презентира изтънчени вина от Тракийската низина с аромати на круша, червена ябълка и ягода, допълващи познатия вкус на сира, рубин и розе. Друг изложител предлага гроздови еликсири от Дунавската равнина, отличаващи се с елегантен, свеж и плодов вкус. Винарна от Пловдивско припомня класическия вкус на мавруд, каберне и мерло. Изба от Видин представя традиционната гъмза наред с ракии от череши, от круши, от смокини, от малини.
Още много изненади са подготвили участващите във „Винария 2020“ бутикови изби. Те са от Видинско, Пловдивско, Хасковско, Старозагорско, Благоевградско, Ямболско и други региони, а по този начин посетителите ще могат да се запознаят с променената винена карта на България.
Специалистите ще видят и бъдещето на винарството с нови сортове грозде. Българският „Мискет викинг“ е подходящ за екологично производство на бели вина и високоалкохолни напитки. От Италия идват сортове, устойчиви на болести и гниене, а вината от тях са с дъх на екзотични плодове и чимшир.
Изненадата на „Винария 2020“ е присъствието на производители на бира. Участник в изложбата е Pivovar Kamenice nad Lipou от Чехия, която предлага двадесет вида. Тя е класирана в топ 10 на най-добрите нови пивоварни в света според класация на авторитетния портал RateBeer. Бутикова пивоварна от Пловдив ще представи четири вида, създадени на базата на баварските традиции, но с екзотични аромати.
Изкушаващите колекции от целия спектър на винената индустрия може да опитат в уникалния Град на виното и деликатесите заедно с храни, гурме специалитети и напитки от изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.

Main Menu